Tiineen nartun ja pentujen loishäätö

Lähteet:
Sympaattiset asiantuntijalääkärit@Sympaatti OY
Pieksämäen pieneläinklinikka

Tiineen koiran loishäätö

Narttu on hyvä madottaa jo juoksun alussa ennen astutusta. Tiineelle nartulle tulee antaa matolääkitys 40.- 42. tiineysvuorokauden aikaan suolinkaisiin tehoavalla lääkkeellä esim. Axilur kolmen peräkkäisen päivän kuurina. Nartun elimistössä lepotilassa olevat suolinkaisen toukat aktivoituvat tiineyden 40. vrk:sta alkaen. Toukat siirtyvät istukan ja maidon välityksellä pentuihin. Emän madotuksilla voidaan vähentää pentujen suolinkaistartuntoja, mutta suolinkaisen elinkierto on sitkeä ja käytännössä pikkupennuilla on lähes aina matoja. Emo ja pennut tulee madottaa pentujen ollessa 2 viikon ikäisiä ja sen jälkeen 2 viikon välein 10 viikon ikään asti.

Pentujen loishäätö

Koiranpennut tulee madottaa 2, 4, 6, 8, ja 10 viikon iässä. Samalla lääkitään myös pentujen emä. Tämän jälkeen matolääkitys annetaan pennulle 1 kk välein puolen vuoden ikään asti tai vaihtoehtoisesti tutkitaan ulostenäyte 3 ja 4 kk iässä, jotta nähdään onko lääkitystarvetta. Matolääkkeenä tulee käyttää sukkulamatoihin, erityisesti suolinkaisiin tehoavaa lääkettä esim. Flubenol, Axilur, Welpan tai Canex. Matolääkkeitä voi ostaa klinikalta potilaskäynnin yhteydessä ja apteekista ilman reseptiä. Pentujen ulosteita syövä emä on hyvä madottaa samaan aikaan pentujen kanssa. Pennut madotetaan vielä niiden siirryttyä uuteen kotiin.

Tiineyden toteaminen

Ultraäänitutkimus tehdään yleensä 28 vuorokauden kuluttua astutuksesta. Pennut näkyvät jo 21 vuorokauden kohdalla, mutta jos pentuja ei tällöin havaita, tulee ultraäänitutkimus uusia vielä viikon kuluttua. Siittiöt elävät 4-7 vuorokauden ajan nartun synnytysteissä ja hedelmöityminen voi tapahtua joskus vasta viikon kuluttua astutuksesta. Tällaisessa tapauksessa 21 vuorokauden kohdalla pentuja ei havaita. Jos LH-piikin ajankohta on tiedossa progesteronimittausten perusteella, on hedelmöittymishetki tarkemmin tiedossa. Ultraäänitutkimuksen perusteella pentujen määrän arvioiminen on epävarmaa. Pentujen määrän arvioimiseksi voidaan tehdä röntgentutkimus noin viikko ennen synnytystä. Pentujen kallojen luusto on nähtävissä 45. vuorokauden kuluttua hedelmöitymisestä. Jos vuorokaudet lasketaan astutuksesta ja hedelmöityminen on tapahtunut useita päiviä astutuksen jälkeen joudutaan aikainen röntgenkuvas vielä uusimaan ja säteilymäärä kasvaa.

Mikäli narttua on tarpeen muutoin lääkitä tiineyden tai imetyksen aikana, tulee hoitavalle eläinlääkärille mainita nartun tilasta, jolloin hän osaa valita lääkkeet, jotka ovat mahdollisimman turvallisia kehittyville pennuille. Jos itse harkitset antavasi emälle jotain lääkettä, tarkista lääkeyhteenvedosta tai eläinlääkäriltä onko lääkettä turvallista käyttää.