Kantavan nartun ruokinta

Nartun ruokinta pidetään ennallaan varhaistiineyden ajan, eli ensimmäiset 3-4 viikkoa. Narttu on hyvä käyttää ultrassa noin neljän viikon päästä astutuksesta, jolloin voidaan varmistua tiineydestä, eikä nartun ruokavaliota tarvitse muuttaa, mikäli narttu ei olekaan tiine. Valeraskauden oireet voivat olla hyvin hämääviä; koiran käytös muuttuu, sen nisät turpoavat ja siltä saattaa tulla maitoa. 5. tiineysviikon alkaessa ruokamäärää lisätään noin kymmenen prosenttia ja annokset on hyvä jakaa ainakin kahdeksi ateriaksi. Tiineyden viimeisen kolmanneksen aikana eli 6. tiineysviikosta lähtien emälle syötetään kantavan nartun ruokaa. Korkealaatuista valmisruokaa käyttämällä pääset helpoimmalla, koska niissä on laskettu valmiiksi tarvittavien ravintoaineiden optimaalinen suhde.

Ruokamäärää lisätään vaiheittain. Jos pentuja on tulossa vähän, lisätään ruoan määrää tiineyden loppuun mennessä noin 30 prosenttia, suurta pentuetta kantavan nartun noin 50 prosentilla. Tiineyden loppuvaiheessa narttu syö mieluiten pieniä annoksia usein. Jollain nartuilla voi olla huono ruokahalu tiineyden aikana ilman että on kyse sairaudesta, mutta narttua tulee seurata mahdollisten muiden oireiden, kuten lisääntyneen juomisen tai kuumeilun varalta, ja tarvittaessa käyttää narttu eläinlääkärissä.

Kantavan nartun ravinnon tulee olla hyvin sulavaa ja valkuaispitoista. E-vitamiinilisän on todettu parantavan tiinehtyvyyttä, auttavan sikiöiden normaalia kehitystä sekä parantavan ternimaidon laatua. Monissa täysravinnoissa on synteettistä E-vitamiinia, jota koiran elimistö ei pysty hyödyntämään yhtä hyvin kuin luonnollista E-vitamiinia.

Ravinto ennen luovutusikää

Emänmaito on pennulle parasta ruokaa. Ternimaito sisältää vasta-aineita sekä runsaasti rasvaliukoisia vitamiineja. Jos pentuja on paljon tai emän maidontuotanto heikkoa, täytyy pennulle kuitenkin antaa myös lisäruokaa. Pikkupennuille on olemassa kaupallista emonmaidonvastiketta. Jos emältä tulee riittävästi maitoa, eivät pennut tarvitse lisäruokaa ennen 3-4 viikon ikää. Kiinteään ruokaan totuttaminen aloitetaan vähän kerrallaan, esimerkiksi jauhelihalla. Kun pennut ovat hoksanneet kiinteän ruoan syömisen jalon taidon, voidaan niille antaa turvotettua penturuokaa tai pentupurkkiruokaa. Pentujenkin ruokinnassa korkealaatuista, ikäkauteen sopivaa valmisruokaa käyttämällä kasvattaja pääsee vähimmällä päänvaivalla. Lisäruoasta huolimatta emä käy imettämässä pentuja usein 6-7 viikon ikään saakka, mutta pentujen pitäisi olla vieroitettu jo silloin, kun ne lähtevät uusiin koteihin.