Tietoa MLS-taudista

MLS (Musland-Luke Syndrome) on sairaus, joka aiheuttaa rakennemuutoksia varsinkin luissa, sidekudoksessa ja ihossa. Tautia kutsutaan myös nimellä ”tight skin disease”, suoraan käännettynä tämä tarkoittaa ”kireän nahan sairaus” ja sen aiheuttaa mutaatio yhdessä geenissä. Beagle on ainoa koirarotu, jossa tätä ilmenee.

MLS-syndroomaa väitetään esiintyneen jo suhteellisen kauan, jopa noin 100 vuotta. Sitä löydetään koko beaglepopulaatiosta ympäri maailman. Vastasyntyneessä pennussa taudin oireita ei välttämättä ole havaittavissa, yleensä ne ilmenevät vasta 8 viikon iästä lähtien – eli pentujen luovutusiän jälkeen. Kehityshäiriöt näkyvät selvästi, kun koira on yli vuoden ikäinen.

MLS-syndrooman näkyviä muutoksia ovat litteä kallo ja rustoiset korvalehdet, jotka kääntyvät ulospäin sekä vinot silmät. Tyypillistä on myös käyrät eturaajat, joissa usein uloimmat varpaat ovat vetäytyneet; tämän vuoksi koira seisoo jatkuvasti varpaillaan.

MLS-beaglet ovat omistajiensa mukaan erittäin sosiaalisia. Niiden tiedetään eläneen pitkäänkin, mutta rakennemuutosten vuoksi ne eivät tietenkään kestä rankkaa fyysistä rasitusta kuten metsästystä.

MLS on yhden geenivirheen aiheuttama sairaus. MLS on vakava sairaus, mutta se on helposti estettävissä luotettavan geenitestin avulla. Testaaminen on helppoa ja se tehdään testattavan koiran poskisolunäytteestä. Testitulos kertoo koiran tilan tämän geenin osalta.

MLS-virhe periytyy resessiivisesti, joten jos tuloksissa on oman koirasi sukulaisia, joilla on MLS/N- tai MLS/MLS-tulos, on ehdottoman tärkeää testata koirasi ennen sen jalostuskäyttöä.

Geenitestillä pystytään todentamaan sekä sairaat koirat, sairauden kantajat, että geenivirheestä vapaat koirat.

MLS-tiedon huomioon ottaminen paritusyhdistelmissä mahdollistaa MLS-taudin karsimisen rodusta.

Ole yhteydessä jalostusjaostoon, jos tarvitset neuvoa.