Vielä sijoittumisindeksistä
On tavallista, että kokeissa käyneitä koiria laitetaan loppupisteiden mukaiseen järjestykseen.
Loppupisteisiin perustuvat myös esimerkiksi luokkatulokset, valionarvot, paras ajuri kiertopalkinto ja vieläpä kasvattajien palkitseminenkin.
Aiemmin todettiin, etteivät loppupisteet kerro koirasta koko totuutta. On lukuisia loppupisteisiin vaikuttavia, koirista riippumattomia tekijöitä, jotka aiheuttavat eriarvoisuutta, mutta joita on kuitenkin vaikea ottaa huomioon koirien laatua arvioitaessa. Yksi eriarvoisuutta vähentävä keino olisi sijoittumisindeksin käyttäminen kertoimena, jolla koiran loppupisteet kerrottaisiin.
Jos kunkin koiran loppupistekeskiarvot kerrotaan sijoittumisindeksien keskiarvoilla, saadaan koirille järjestys, jossa on otettu huomioon loppupisteiden lisäksi koiran pärjääminen kokeissa suhteessa muihin. Täältä ja täältä löytyvät tämän tarkastelun urokset ja nartut listattuina niin, että vasemmanpuoleisissa sarakkeissa koirat ovat perinteisessä loppupistejärjestyksessä ja siitä oikealle olevissa sarakkeissa ne on järjestetty edellä kuvatulla tavalla uudelleen.
Useimpien koirien järjestys ei joko muutu lainkaan tai muuttuu vain vähän sijoittumisindeksien huomioonottamisesta huolimatta. Sekä urosten, että narttujen listoissa parhaat koirat ovat edelleen samoja, samoin häntäpäähän sijoittuneet koirat, mutta keskivertosijoittuneiden koirien joukossa on tapahtunut joidenkin koirien osalta suuriakin muutoksia.
Listoihin on vihreällä merkitty ne koirat, joiden sijoittuminen paranisi vähintään kymmenen sijaa, mikäli sijoittumisindeksi otettaisiin huomioon. Nämä koirat ovat:
Urokset: Peräpöksän Raksu
Nartut: Nevamarjan Cloudberry, Isoahon Dolly, Tavajs Viva ja Hilima
Voidaan sanoa, että nämä koirat ovat menestyneet kokeissa selvästi paremmin kuin ne vaikuttavat pelkästään loppupisteiden keskiarvojen perusteella menestyneen. Ja muutoksessa on kyse vain siitä, että koetuloksia on katsottu kokonaisuutena eikä tuijotettu pelkkiä loppupisteitä.
Sijoittumisindeksitaulukon numeroarvot on valittu varovaisuusperiaatetta noudattaen. Pienet erot indekseissä koiran sijoituksen muuttuessa tarkoittavat pieniä kertomia silloin, kun indeksejä käytetään tässä kuvatulla tavalla. Asia voidaan ilmaista myös niin, että numeroarvoja valittaessa ei ole haluttu ylikorostaa sijoittumisten merkitystä suhteessa loppupisteisiin.