Beagle

Sisällön päivitys työn alla! (24.3.2023)

Rotumääritelmä kuvaa beaglen luonnetta näin: ” Iloinen ajava koira, jonka pääasiallinen tehtävä on jäniksen ajaminen hajujälkeä seuraamalla. Rohkea ja hyvin aktiivinen, sisukas ja määrätietoinen. Valpas, älykäs, tasapainoinen ja ystävällinen. Ei vihainen eikä arka.”

Beagle onkin luonteeltaan lempeä ja ystävällinen. Toisaalta siitä löytyy jääräpäisyyttä ja periksi antamattomuutta. Moni beaglenomistaja voi varmasti yhtyä näkemykseen, jonka mukaan beaglella on ikään kuin kaksi persoonaa: Se on toisaalta leppoisa ja mukavuudenhaluinen kotikoira, mutta myös itsenäinen, sitkeä ja väsymätön metsästyskoira. Beagle onkin mainio koko perheen koira, josta on iloa niin metsällä kuin kotosalla. Beagle pitää kotiväkensä liikkeessä, sillä se tarvitsee runsaasti liikuntaa myös metsästyskauden ulkopuolella.

Beagle ei ole erityisen miellyttämishaluinen rotu, mutta ruokahalu on useimmiten erinomainen. Sen avulla beagle on koulutettavissa monenlaisiin temppuihin ja harrasteisiin omistajan niin halutessa. Esimerkiksi agilitykentillä näkee beagleja silloin tällöin, onpa rodussa jopa muutama agilityvalio. Tottelevaisuuskokeessa ja rallytokossa kilpailee joitakin beagleja. Nämä lajit sopivat hyvin myös metsästyskoirille oheisharrastuksiksi ja parantavat koiran ja omistajan välistä suhdetta.

Nenänkäyttö jäljestämisen tai esimerkiksi noseworkin merkeissä on metsästyskoiralle mieleistä puuhaa ja hyvää aktivointia etenkin metsästyskauden ulkopuolella. Metsästyskoirien jäljestämiskokeissa näkee toisinaan beagleja, ja tästäkin koemuodosta on muutama beagle saavuttanut valionarvon.