Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko   SUOMEN BEAGLEJÄRJESTÖ
 ALKUUN  BEAGLE-INFO  HAKEMISTO  JÄRJESTÖ  JALOSTUS  TIETOKANTA  TULOKSIA  FOORUMI  VIESTIT
OhjeOhje  HakuHaku  Omat tiedotOmat tiedot  Yksityiset viestitYksityiset viestit  RekisteröidyRekisteröidy  Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään

Taipumuskoe, hullu ajatusko?
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
ansa  Liittynyt: 22 Syy 2005
Viestejä: 412
Paikkakunta: Laitila

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 16:23    Viestin aihe: Taipumuskoe, hullu ajatusko? Vastaa lainaamalla viestiä

Pakko nyt heittää tällainen hassu ajatus ilmoille, kun toisaalla tuli puhetta noiden "sahapukkien" ( Smile )harrastajien kanssa siitä, miten suuri kynnys beaglen rodunomaiseen kokeeseen on loppujenlopuksi monelle lähteä. Monilla olisi kyllä halua testata koiransa taipumuksia ajamiseen.

Esim. noutajillahan on pitkään ollut taipumuskokeita, joissa testataan niiden rodunomaisia taipumuksia (ja hyväksytty suoritus on myös vaatimus MVA:n arvoon). Nykyisin on olemassa myös karhunhaukkutaipumuskoe Suomen Pystykorva-, Harmaahirvikoira- ja Laikajärjestön alaisille roduille. Kummankin taipumuskokeen tarkoitus on kartoittaa koiran soveltuvuus rodunomaiseen tarkoitukseen, ja siitä annetaan arvio hyväksytty tai hylätty.

Millaisia ajatuksia herättää tällaisen kokeen tuominen myös ajaville koirille, lähinnä beaglelle? Kun beagleissakin on Suomessakin jo varsin paljon ns. näyttelylinjaisia koiria, ovat monet huolestuneita näiden koirien soveltumattomuudesta metsästykseen, ja rodun ajautumisesta vähitellen sellaiseksi. Näy-linjaisten harrastajat taatusti tietävät kyseessä olevan metsästyskoiran, mutta beagle on paljon muutakin. Siksi en ihmettele, miksi monet ei-metsästäjät sellaisen haluavat.
Kuitenkin monet ovat varmasti kiinnostuneita oman koiransa käyttöominaisuuksista. Nykyisen kaltaiseen beaglein ajokokeeseen vain on varsin iso kynnys mennä, jos ei ole tekemisissä niitä harrastavien ihmisten kanssa. Lisäksi koiraa, joka normaalisti ei metsästä, on loppujen lopuksi turha viedä "kunnon kokeeseen" vain kokeilemaan (vai onko, mitä mieltä olette?).

Mitä mieltä arvon beagleharrastajat ovat? Tyrmätäänkö ajatus samantien vai olisiko hyvä olla olemassa "helpompi" mahdollisuus testata koiran ominaisuuksia? Tällainen koe voisi tuoda lisätietoa rodun tilanteesta, ja ennen kaikkea laajemmalta alalta kuin beaglein ajokoe. Niissä kun näitä näy-linjaisia niin kovin vähän käy. Taipumuskokeeseen voisi mennä sellaisenkin koiran kanssa, joka ei juuri ole harjoitusta saanut.
Toivon mukaan saataisiin kommentteja myös näiltä näy-linjaisten harrastajilta. Missä määrin löytyisi kiinnostusta testata koiran taipumuksia?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
110493  Liittynyt: 06 Mar 2005
Viestejä: 88

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 17:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ollenkaan hullu ajatus,vaan erittäin kehityskelpoinen.Tosin toteutuessaan monen asian kompromissi.Itse heitin ilmoille ajatuksen taipumuskokeesta,kun alettiin touhuta ns.pitkää koetta ajaville koirille. Ehdotin sen koemuodon olevan taipumuskoe,joka valmistelisi uusia harrastajia perinteiseen ajokokeeseen ja lopputulos olisi hyväksytty/hylätty ja tämän kokeen tiedot olisi tarkoitettu ennenkaikkea jalostusneuvojille.Beagle väki on pääosin rehellistä,mutta täytyy sanoa, että ajokoirapuolella pitkää koetta käytetään oman edun tavoitteluun, esim. MVA-arvoon ja kasvattaja-,ym. kilpailuun todella härskisti väärin ja tämä koemuoto on "kussut kintuilleen" pahasti.Jos tämä koemuoto muutettaisiin taipumuskoe -tyyppiseksi kokeeksi,joka ei vaikuttaisi valion arvoon,eikä siinä olisi loppupisteitä,vaan ainoastaan hyväksytty/hylätty -tulos,se palvelisi alkuperäistä tarkoitustaan,eli mukaan saataisiin niitä uusia koiria ja harrastajia.Mahdoton ajatus mielestäni kuitenkin on,että taipumuskokeessa käytäisiin koiralla,joka ei ole saanut käytännön harjoitusta metsässä.Kyllä noutajien taippareissakin käyvät koirat on perin pohjin treenattuja,ainakin ne jotka sen läpäisevät.Ja vanha viisauskin sanoo,että vasta riittävä harjoitus tuo koiran taipumukset ja kyvyt esiin.Kirjoituksestasi huomaa,Ansa sinun pohtineen asioita syvällisesti ja Sinä todella kannat huolta beaglen tulevaisuudesta.Jatka samaan malliin!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vee-Pee  Liittynyt: 08 Lok 2005
Viestejä: 234
Paikkakunta: Hämeenlinna

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 18:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hmmm. Mielenkiintonen aihe. Mutta mielestäni taipumuskoe on turha, koska rodulla on jo koemuoto. Varsinkin nyt 2 viikon kokeeseen on mielestäni varsin matala kynnys osallistua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
ansa  Liittynyt: 22 Syy 2005
Viestejä: 412
Paikkakunta: Laitila

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 18:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

110493, kiitos kehuista Smile Ja saman olen jotenkin aistinut noissa ajokoiratouhuissa tuon kahden viikon kokeen suhteen. Itse en ole sellaisessa koskaan edes ollut (enhän itse asiassa edes omista koiraa tällä hetkellä Smile ), mutta käsittääkseni se on toiminut beagleilla varsin hyvin. Tuon koemuodon kehittämisessä voisi olla ideaa. Se on vielä niin uusi juttu, että varmasti tuleekin jotenkin kehittymään.

Se on kyllä totta, ettei ihan pystymetsästä voi taipumuskokeeseenkaan lähteä. Noutajaharrastajien kanssa olen jonkin verran ollut tekemisissä, ja onhan heilläkin tosiaan harjoituksia sitä varten. Ei se kuitenkaan siinä määrin vaadi treenausta kuin tämä kunnon ajokoe, näin ainakin uskoisin. Ainakin olisi ehkä siinä mielessä helpompaa mennä kokeeseen, jossa ei kilpailtaisi keskenään eikä palkintosijoista. Kahden viikon koehan tällaiseen jo osittain pyrkiikin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
hanna-r  Liittynyt: 18 Hel 2006
Viestejä: 103

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 18:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse olisin kovinkin kiinnostunut menemään taipumuskokeeseen, mikäli semmoinen olisi...nuo ajokokeet kun tuntuvat olen noh...privaati juttuja, jossa minua ja koiraani varmasti katsottaisiin pitkään ja haukuttaisiin pystyyn...että mitä sä tuollaista tänne tuot. Sitä kun saa aina kaikkialla kuulla inhottavaan äänensävyyn kommentteja:"ajaako tuo edes jänistä? Mikä se tuollainen beagle on? Ai tämä on vaan tämmöinen näyttely juttu..." Tällaisiin kommentteihin olen vuoden sisällä törmännyt. Ei siis kiinnosta mennä kuulemaan lisä kommentteja...vaikka koirani ajaakin jänistä. Sad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Vee-Pee  Liittynyt: 08 Lok 2005
Viestejä: 234
Paikkakunta: Hämeenlinna

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 18:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eiköhän samaisiin kommentteihin törmää taipumuskokeissakin, jos niihin kerran törmää jo muuallakin. Ja jos koira kerran ajaa jänistä, niin eihän kokeisiin lähtö sillon huono idea oo. Paremminkin näyttö niille jotka epäilee, että ajjaahan se! Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
Henkka mies man  Liittynyt: 27 Syy 2005
Viestejä: 402
Paikkakunta: Laukaa

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 19:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minusta kahdenviikon koe on ihan hyvä "taipumuskokeena". Itse kävin hylsyn hakemassa, eikä nyt suuremmin tullut kommentteja, että ei tuo mitään aja. Nuo kommentit koirista, eli ajaako vai ei on ennemmin legendaa kuin totta. En usko että kukaan kokeessa toteaa: "miksi sä tuommoisen tuot kokeeseen, kun ei sillä mitään tee". Itse ainakin voisin taputella korvalliselle moisessa tilanteessa, jos koirastani joku noin sanoisi. Laughing Olkoon sitten vaikka kuinka huono koira tahansa. Niin ja saahan pitkään kokeeseen itse valita tuomarit.

Eli rohkeasti kokeeseen jos koira ajaa. Vaikka ei ajaisi kuin 5min niin silti. Ei se mitään kauheata ole. Tosin jos meinaa valioksi ajattaa, niin huono tulos laskee pistekeskiarvoa, mutta onko tuolla sitten loppujen lopuksi merkitystä. Rolling Eyes
_________________
-Jos ei metsästykseen jalostetulla koiralla metsästä, niin mitä sillä sitten pitäisi tehdä?-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Sinttura & Junttura  Liittynyt: 22 Syy 2005
Viestejä: 772
Paikkakunta: Haapajärvi

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 20:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minun mielestä beagleillä on jo taipumuskoe ja se on tämä jäniksenajokoe. Miten muuten sen taipumuksen saa testattua? Jos pelkkää jänistä näytetään koiralle ja katotaan miten reagoi niin meidän neiti ainakin sais hylsyn, se pelkää kuollutta jänistä. Ajaa se kyllä sitten elävää.

Mekin käytiin ekassa kokeessa kun tuli toissa syksynä tämä 2 viikonkoe, nollahan sieltä rapsahti eikä saatu kuin 240 minuuttia hakua, ei edes ajoa. Mutta ei se aina onnistu ku ollaan oikeassa metsästystilanteessakin.

Ja mitä ajokokeissa olen toisten tuomarikolleegoiden kanssa jutellut, niin niitä on semmosiakin kaksoisvalio koiria joilta ei ole eläissään ammuttu yhtään jänistä, että ei sitä tämän harrastuksen takia tarvi mikään himometsästäjä olla. Minullakin on kortit, aseet, luvat eli pelit ja pensselit, mutta silti olen metsällä vain koiraohjaajana.

Se miksi en ole sitten startannut enää kokeessa on se, että sinne on treenattava ja aika ei siihen riitä. Kyllähän niiden kanssa metsällä käydään, mutta jos meinaa täyden päivän kokeessa olla ja saada jotain tulostakin niin enemmän mettää kotioloissa.

Laikoja harrastava ystäväni sanoi, että ovat ne sielläkin piireissä jotkut yrittänyt että jos mejä tuloksella sais koiran muotovalioksi. Lainatakseni sitten erään miehen sanoja "jokainen koira joka osaa vetää narussa osaa myös jäljestää". Osaltaan pitää paikkaansa, mutta siihenkin lajiin on treenattava. Mekin kokeillaan ensivuonna, narussa vetäminen ainakin onnistuu jo nyt Wink
_________________
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
asippa  Liittynyt: 30 Lok 2005
Viestejä: 59
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 20:23    Viestin aihe: 2-viikon koe Vastaa lainaamalla viestiä

2-viikon koe on koemuotona jo osoittanut toimivuutensa eikä siitä ei ole epäilystäkään. Ne henkilöt jotka jaksoivat tehdä vuosia töitä asian eteen ansaitsevat kaukonäköisyydestään kiitoksen.
Jokainen koira, joka saadaan jollain tavalla koetoiminnan piiriin on suuri voitto rodulle ja ennen muuta rodun käyttöominaisuuksien kehittämiselle.
Itse olin aiemmin taipumuskokeen kannalla, mutta nyt tämä 2 viikon koe täyttää hyvin tarpeen joka liittyy taipumuskokeeseen.
Rotujärjestön paikallisyhdistykset toivottavat varmaan kaikki halukkaat koiranomistajat tervetulleiksi 2- viikon kokeisiin ja tuomareiden järjestämisessäkin autetaan.
Pohjois-Pohjanamaan Beagle ry. järjestää koetoimintaa tuntemattomalle koiran omistajalle kokeneen tuomarin mukaan metsään normaalina metsästyspäivänä. Metsäpäivän aikana koiran omistajaa opastetaan ajokokeeseen liittyvissä asioissa ja samalla arvioidaan koiran käyttäytymistä metsässä aivan epävirallisesti ja siinä hengessä, että mitä olisi otettava huomioon kun osallistutaan ensimmäisen kerran kokeeseen koiran kanssa.
Toivon, että Beaglen omistajat ottaisivat yhteyttä rotujärjestön paikallisyhdistyksiin sen sijaan, että tutustutaan asioihin pelkästään näiden keskustelupalstojen kautta.
Ajokokeet ovat mukavaa toimintaa koirien kanssa ja samalla tämän meidän urhean ajurin ominaisuudet säilyvät ja välillä näyttää, että jopa paranevat tulevaisuuden metsästäjien tarpeisiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vee-Pee  Liittynyt: 08 Lok 2005
Viestejä: 234
Paikkakunta: Hämeenlinna

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 20:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

1. Ajokokeiden tarkoitus
Ajokokeiden tarkoituksena on ajavien koirien jäniksen ajo-ominaisuuksien selville saaminen
jalostusta varten, harrastajien ja heidän yhteistoimintansa kehittäminen sekä
kilpailumahdollisuuksien tarjoaminen näihin sääntöihin pohjautuen.
Ajokokeissa ei ole tarkoitus vahingoittaa riistaeläintä tai koiraa, eikä altistaa niitä
kohtuuttomalle rasitukselle.

Sieltä se löytyy sinisestä kirjasta aevan alusta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
Lonelyrider  Liittynyt: 24 Elo 2006
Viestejä: 34

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 20:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täytyy kertoa että muutaman Suomen ajokoiran jälkeen minulla on ensimmäinen Beagle. Ja olen enemmän kuin positiivisesti yllättynyt. Meidän perheen nuoriso on opettanut Eetu koirallemme tukun ns. turhia temppuja ja olen erittäin hämmästynyt koiran viisaudesta.
Koska ite olen metsästyksen harrastaja, päämääräni on ajokokeet ja metsästys, siksi haluaisin sanoa Hanna f:lle että ne eivät todellakaan ole mikään privaatti juttu jos koirasi ajaa edes kohtuullisesti niin mene ihmeessä kokeilemaan miten käy. Uskon että sinut toivotetaan riemumielin tervetulleeksi kisoihin. Koe toiminnan haitta on tietysti niiden parin tuomarin hankinta mutta eiköhän sekin järjesty aktiivisella kyselemisellä ja keskustelemisella kokeen järjestäjän kanssa. Ei muuta kuin pipoa silmille ja menoksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ansa  Liittynyt: 22 Syy 2005
Viestejä: 412
Paikkakunta: Laitila

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 21:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvää keskustelua, se oli tarkoituskin Smile

Kyllähän tämä nykyinen koe ajaa toki tarkoituksensa metsästysominaisuuksien tarkastelun suhteen. Suurin ongelma ehkä onkin se, että monilla ei ole mahdollisuuksia edes harjoittaa koiraansa, saati kyetä valitsemaan maastoa koetilannetta varten (kahden viikon koe). Mihin tahansa metsäänhän ei tietenkään voi koiraa päästää, ja kaiken maailman lupia tarvitaan. Saataisiinkohan nämä ei-metsästävät siis kenties mukaan järjestämällä harjoittelumahdollisuuksia? Pitäisikö paikallisten beagleyhdistysten kenties ruveta järjestämään "harjoittelupäiviä" henkilöille, joilla ei itsellään ole mahdollisuutta päästä metsään? Vai miten pitkälle järjestön on tultava vastaan?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonelyrider  Liittynyt: 24 Elo 2006
Viestejä: 34

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 21:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin miltähän tuntuisi ajatus, Suomessahan on firmoja joilla on mökkejä ja virkistys alueita pitkin Suomea . Miltä tuntuisi ajatus että Suomen Beagle järjestöllä olisi "Ns harjoitus alue ja mökki jossain päin Suomea. Siellä voisi paneutua Beaglen koulutukseen täysillä oli se sitten mitä lajia tahansa. Jänistä voisi ajattaa mutta ampuminen olisi kielletty. Ammunta kielto voisi helpottaa alueen löytymistä ja yleistä suhtautumista asiaan vai mitä Sitä mitä se maksaa älkää kysykö minulta mutta tulipahan mieleen tässä saunomisen lomassa. sinne olisivat etuoikeutettuja ne joilla eui olec omaa aluetta missä harjoitta koiraansa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
salo79  Liittynyt: 08 Jou 2005
Viestejä: 65
Paikkakunta: Hämettä

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 21:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen täysin samaa mieltä asippan kanssa Very Happy Pohjois-Pohjanmaan Beagle ry:lle hatun nosto! Hienosta harrastuksen tukemisesta, näin harrastajan silmin.
_________________
onkohan sillä sarvet päässä???..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonelyrider  Liittynyt: 24 Elo 2006
Viestejä: 34

LähetäLähetetty: La 16.12.2006 21:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin siinähän se tuli, kiitos ansippa näinhän se homma etenee, empäs huomannut tuota kommentia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Suomen Beaglejärjestö - Finska Beagleklubben r.y


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group