Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko   SUOMEN BEAGLEJÄRJESTÖ
 ALKUUN  BEAGLE-INFO  HAKEMISTO  JÄRJESTÖ  JALOSTUS  TIETOKANTA  TULOKSIA  FOORUMI  VIESTIT
OhjeOhje  HakuHaku  Omat tiedotOmat tiedot  Yksityiset viestitYksityiset viestit  RekisteröidyRekisteröidy  Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään

Missä vika?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
110493  Liittynyt: 06 Mar 2005
Viestejä: 88

LähetäLähetetty: Ti 25.07.2006 19:39    Viestin aihe: Missä vika? Vastaa lainaamalla viestiä

Monella kaverillani ja tutulla on nuoria beagleja ja yli 90% näistä on sellaisia yksilöitä,jotka eivät "syty" ajamaan jänistä alle vuoden vanhana (vaikka mahdollisuuksia on annettu) , eivätkä täytä metsästyskoiran minimivaatimuksia vielä 3 -vuotiaanakaan,vaan nuolevat persettään nuotiolla ja kyttäävät isännän eväitä! Omistajia on niin laidasta laitaan,etten usko enää isännän vaikutukseen asiassa ja koirat eivät ole sukua keskenään.Onko siis beaglen riistavietti huonontunut todella näin paljon? En ole mikään varhaiskypsyyden fanaattinen puolustaja,mutta kyllä normaalin riistavietin ja metsästysinnon omaavan ajavan koiran pitää aika vähillä yrityksillä syttyä ajamaan,kun sitä aletaan siihen touhuun yrittää,kuka sitten 3 ja kuka 6 kuukauden iässä..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
salo79  Liittynyt: 08 Jou 2005
Viestejä: 65
Paikkakunta: Hämettä

LähetäLähetetty: Ti 25.07.2006 22:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä mullakin tuollainen ikävä epäilys on mielessäni käynyt, että ollaanko huonompaan suuntaan menossa Question Nuo ajokoe muutokset eivät ainakaan paranna asioita, mun mielestä Crying or Very sad Mutta täytyy kyl sanoo et ei 3kk:sta koiraa voi ajamaan vielä kyllä OPETTAA oli rotu mikä tahansa! Sen hän kyl alan ihmiset käsittää Very Happy
_________________
onkohan sillä sarvet päässä???..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
110493  Liittynyt: 06 Mar 2005
Viestejä: 88

LähetäLähetetty: Ti 25.07.2006 22:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä 3 kk. vanhan pennun voi ajamaan opettaa,mutta silloin on todella oltava järki isännällä päässä.Täytyy myöntää omalla kohdalla,että kerran ei ollut.. salo79 on oikeassa nykyisten sääntöjen kohdalla,niillä ajaa ykkösen lähes joka koira,joka metsässä liikkuu (allekirjoittaneen tarhassa 3 vähintään yhden ykkösen ajuria..). Mun mielestä koesääntöjä olisi pitänyt huomattavasti tiukentaa entisestä ja saada todellinen parhaimmisto esiin.Ymmärän toki sen näkökannan,että sääntöjä helpottamalla haluttiin koekäyntejä lisätä,mutta ei se rodunjalostuksen parhaaksi taida loppupelissä olla..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
salo79  Liittynyt: 08 Jou 2005
Viestejä: 65
Paikkakunta: Hämettä

LähetäLähetetty: Ke 26.07.2006 6:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

niinpä niin..... 3kk vanhalla koiralla! aivan liikaa riskeja tuon opettamisen suhteen. Mutta jälleen kerran yksilöt erilaisia Wink
_________________
onkohan sillä sarvet päässä???..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
salo79  Liittynyt: 08 Jou 2005
Viestejä: 65
Paikkakunta: Hämettä

LähetäLähetetty: Ti 15.08.2006 19:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sen verran täytyy lisätä että oman kokemuksen mukaan kyllä muissakin roduissa noita nuotioilla persettään nuolevia yksilöitä riittää Exclamation Suomenajokoirilla varsinkin aika paljon Smile Että ei kannata sitä yleistää Beagleen Exclamation
_________________
onkohan sillä sarvet päässä???..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Biikuli  Liittynyt: 09 Maa 2006
Viestejä: 41
Paikkakunta: Mikkeli

LähetäLähetetty: Ti 15.08.2006 19:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vanhan kokeneen metsämiehen sanonta; Sellainen koira millainen isäntä.
Hyvällä isänta saa huonommankin koiran ajamaan. Tästä tuttavallani hyvä esimerkki, omistaja möi koiransa pois kun se ei ajanut jänistä(ajokiora) ja tuttavani osti sen. Niinpä vaan jo seuraavana talvena isäntä ampui kyseiseltä koiralta 7 jänistä ja koira toimi kuulema kuin unelma.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
salo79  Liittynyt: 08 Jou 2005
Viestejä: 65
Paikkakunta: Hämettä

LähetäLähetetty: Ti 15.08.2006 19:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minkähän ikäinen koira oli kun kun siitä luovuttiin Question Tuo on totta että isäntä siihen vaikuttaa todella paljon Shocked Mutta monien asioiden summa se yleensä on! Vaihtuiko maasto oleellisesti Question
_________________
onkohan sillä sarvet päässä???..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KeijoN  Liittynyt: 04 Lok 2005
Viestejä: 770
Paikkakunta: Laukaa

LähetäLähetetty: Ke 16.08.2006 14:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen monasti kuullut ajokoiraväen kehuvan koiriaan, miten nuorena ne on ruvennu ajamaan jänistä, mutta en sitä minkälaisia koiria niistä on myöhemmin tullut. Ikäänkuin se olisi jokin kunniakysymys kun ne vielä vähän keskenkasvusena pöläyttelee jänistä, sillä ajoksihan niitä ei voi vielä sanoa vartin pöläyksiä. Eikö sitä voi odottaa niin kauan kun pentu kasvaa emäkoiran mittoihin, ja sitten alkaa pikkuhiljaa tutustuttaa pupun hajuihin. Kyllä itsekkin vien neljä-viiskuista pentua jo metsikköön tutustumaan, mutta yritän valita sellaisen ajan päivästä että pupun jälet ei enää haise. Hyvinä jänisvuosina niihin törmää joskus väkisinkin, meni sinne mihin aikaan päivästä tahansa, mutta sillehän ei taas mahda mitään.
Toinen asia mikä minua vielä hiukan ihmetyttää on, kun emäkoiria ilmoitellaan myytäväksi ajotakuulla. Koiranhan ei tarte tosiaankaan kun pöläyttää sen vartin verran jänistä, niin moni katsoo sen jo ajoksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sakilainen  Liittynyt: 26 Jou 2005
Viestejä: 58

LähetäLähetetty: Ke 16.08.2006 16:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuolla sisarjärjestön palstoilla kyseltiin ”Puhuuko täällä kokemus?” tekisipä mieli kysellä samaa täällä.
Ajokoesäännöistähän meillä jokaisella on omat varmat mielipiteemme, niitten paikkansa pitävyyden voi monissa asioissa tarkistaa SBJ:n erinomaisen tietokannan avulla.
Helppous / vaikeus selviää esim.
- montako käyttövalionarvoa vuosittain on myönnetty ja paljonko se on koeikäisten koirien määrästä: esim. 2005 = 13 KVA.ta; 2004 = 3 KVA.ta; 2003 = 14 KVA:ta, nämä ovat n. 0,45 % koeikäisistä koirista. Jos taas määrää verrataan vuosi-ikäluokkiin ollaan n. 2% niistä. Vieläkään ei voi väittää että käyttövalion arvo olisi kärsinyt inflaation.
- montako yli 80 pisteen tulosta ajettiin esim. vuonna 2005 - laskujeni mukaan 12 eli vajaa 3% koekäynneistä
- tai tekemällä koetuloshaun joillakin itselle tärkeillä kriteereillä koeikäisistä koirista
Esim. yli 50 pisteen keskiarvolla (ajoon johtaneet kokeet) pitää jo sallia jotain kielteisiäkin ominaisuuksia, ansiopisteissäkään vaatimus ei saa olla kovin korkea, ennen kuin koiria alkaa löytyä?…. 50 pistettä on kuitenkin vain puolet maksimista.

Ikä milloin koiran pitää viimeistään ajaa jänistä?
Mistäköhän se johtuu että samoille henkilöille sattuu aina ne pentueen parhaat koirat? Voisikohan asiaan vaikuttaa se että heillä on kalenterin lukutaidon ohella myös taito lukea koiraansa ja sen kehitystä? Panikoivatko he kuullessaan että kaverin koira ”ajaa kuin aikuinen koira” vaikka on vasta 5 kk ja itsellä on jo 8 kk ikäinen ajamaton hupelo? Eivätpä taida joutaa tänne foorumille meitä opastamaan, seurustelevat kenties koiransa kanssa.

Niin noista koesäännöistä vielä, mikä niissä on se heikkous …. maksimipisteet on beagleilla ainakin vielä saavuttamatta?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
VvM  Liittynyt: 15 Lok 2005
Viestejä: 526
Paikkakunta: Ruotsalo

LähetäLähetetty: Pe 18.08.2006 8:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

110493 krrjoitti:Mun mielestä koesääntöjä olisi pitänyt huomattavasti tiukentaa entisestä ja saada todellinen parhaimmisto esiin

Oudoksun ajatusta että ajokoe sääntöjä tiukentamalla saadaan parhaimmisto esiin. Kyllähän parhaimmisto jalostuksen kannalta saadaan esiin sillä että on paljon koekäyntejä jolloinka saadaan mahdollisimman luotettava keskiarvo rodun tasosta. Jalostukseen käytetään sen jälkeen keskiarvoa parempia koiria. Näin tietokantojen aikana on todella nopea ja helppo hakea ne ihan huiput esiin, ken niitä tarvii.
Omasta mielestäni KVA arvon vaatimukset beaglen kohdalla ovat juuri kohdallaan. Valion arvojen merkitys on minun mielestä pitkälti se että sillä nostetaan tietyt koirat "lähempään" tarkasteluun ja tutkimukseen. Saman viran näkisin olevan myös Erikoiskantakirjalla? Tuskin "tutkimatta" kukaan tänä päivänä käyttää koiraa pelkän tittelin pohjalta jalostukseen?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Henkka mies man  Liittynyt: 27 Syy 2005
Viestejä: 402
Paikkakunta: Laukaa

LähetäLähetetty: Ma 21.08.2006 12:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen myös sitä mieltä, että kokeeseen menemisen kynnys pitää olla olla matala. Voihan koiran tasoa vähän seurata esim. kokeiden pisteiden keskiarvolla. Vaikka muuttujia onkin paljon niin KVA koirat käy paljon kokeissa ja myös pärjää niissä. Käsittääkseni oleellisinta onkin löytää mahdollisimman sopivia koiria jalostukseen, tietenkin sieltä toimivimmasta päästä.

Mielestäni ajokokeen pitää myös säilyä mahdollisimman lähellä normaalia tyypillistä metsästyspäivää. Ei ole mitään hyötyä koirasta joka ajaa aamusta iltaan ympäri pitäjän rajoja tai oikeasti kiillottaa saappaita. Kyllä terveen KVA koiran kunto ja into pitää kestää esim. kaksi peräkkäistä metsästyspäivää aamusta iltaan: pitkiä ja lyhysiä ajoja, hakua, siirtymistä, taukoja, kaatoja. Toisin sanoen ajavan KVA koiran tulisi olla keskimääräistä parempi jäniksenmetsästyskoira.

Biikuli kirjoitti:
Vanhan kokeneen metsämiehen sanonta; Sellainen koira millainen isäntä.


Pitää aika hyvin paikkansa.. Smile

T:Shukokai ja M3
_________________
-Jos ei metsästykseen jalostetulla koiralla metsästä, niin mitä sillä sitten pitäisi tehdä?-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
gilera  Liittynyt: 26 Mar 2006
Viestejä: 2

LähetäLähetetty: Su 26.11.2006 0:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

nim.merk gilera
no mulla kävi nii et 4kk 10 pvä eka ajon pätkä jänistä, mut ääntä ei tullu ku 10 tai oliks9 haukahdusta. Et en usko beaglen vietin mihkää hävinneen,ja oon ihan tyytyväinen et peurat ei oo kelvannu (ainakaa vielä).
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jorttana  Liittynyt: 07 Lok 2006
Viestejä: 10

LähetäLähetetty: Su 26.11.2006 14:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä Lara on kyllä syttynyt ajamaan heti nuorena.
Tähän mennessä on saatu neljä jänistä lyhimmillään kaadettu
10-15 min ajoon ja pisin on ollut n.45min Ikää Laralla on nyt 6kk ja 3vkoa.
On mukava seurata nuoren biikulin kehitystä, paljon on oppimista oikeastaan joka alueella..
reppukoira se ei ole missään nimessä irtoaa hyvin hakemaan ja hakulenkit ovat 10-30 min pitkiä ( jos mitään ei löydy )
ollaan pyritty käymään pari kertaa viikossa metsässä ja ruokaa tai mitään herkkuja metsässä en sille anna, ei ainakaan ala odottaan repulta makupaloja.. toki onnistuneen ajon & kaadon jälkeen herkut tulee vaan se onkin asia erikseen...
Miten muilla on mennyt nuorena ajohommat Lara meinaan ajaa mielestäsi paremmin sulalla kuin lumikelillä! itse olen pitänyt lumikeliä yleensä koiralle helpompana Confused
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Etelän-Vetelä  Liittynyt: 24 Mar 2006
Viestejä: 80
Paikkakunta: loppi

LähetäLähetetty: Su 26.11.2006 22:53    Viestin aihe: missä vika ? Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä on ollut sanonta, joka sopii myös koiran koulutukseen. Tee makkara mieleiseksesi Laughing Surprised ! Peilistä löytyy useimmiten vastaus!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Henkka mies man  Liittynyt: 27 Syy 2005
Viestejä: 402
Paikkakunta: Laukaa

LähetäLähetetty: Su 26.11.2006 23:25    Viestin aihe: Re: missä vika ? Vastaa lainaamalla viestiä

Etelän-Vetelä kirjoitti:
Meillä on ollut sanonta, joka sopii myös koiran koulutukseen. Tee makkara mieleiseksesi Laughing Surprised ! Peilistä löytyy useimmiten vastaus!


Aika hyvin sanottu. Wink
_________________
-Jos ei metsästykseen jalostetulla koiralla metsästä, niin mitä sillä sitten pitäisi tehdä?-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Suomen Beaglejärjestö - Finska Beagleklubben r.y


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group