Geenitutkimukset ja metsästysominaisuudet

Aiheet jotka eivät sovi muiden katekorioiden alle.

Valvojat: Titi Rolin, ansa

timkil
Viestit: 302
Liittynyt: Ma 06.09.2004 19:50
Paikkakunta: Lieto

Geenitutkimukset ja metsästysominaisuudet

Viesti Kirjoittaja timkil »

Morjens kaikille,

Olimme Hannes Lohen kanssa nenäkkäin viime viikolla ja tuumailtiin muun muassa sitä, voisiko ajavien koirien metsästysominaisuuksien periytyvyyksiä selvitellä geenitutkimuksin.

Päätimme kokeilla. Kirjoitin aiheesta jalostuspalstajutun, joka ilmestyy näille sivuille heti kun Salkosen Antti ehtii koneen ääreen.

Pyydän kommentteja tämän topicin alle.

Timo K.
Timo Kilpeläinen
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

No sitä saa mitä tilaa eli kommentteja.

Minulla nyt nousi vähän karvat pysyyn, kun rahaa olen tähän epilepsia tutkimukseen antanut, että eikö se nyt pitäs tutkia yksi asia kerrallaan ja saada se päätökseen ennen kuin aletaan taas kerämään jotain karva ja verinäytteitä uusia tutkimuksia varten? ja mahdollisesti rahaa?

Tarviiko tulevaisuudessa enää edes järjestää ajokoikeita kun otetaan vain koirista näyte ja se analysoidaan ja katotaan mimmonen ajuri on kyseessä? No ainakin jäis ne vesisateessa tuomaroinnit sitten pois ;) Oishan se kasvattajille helppoa jos penikoista vois tulevaisuudessa ottaa vain näyte ja siitä selviäs kaikkea, osais sitten myydä pennut sellsisille omistajille jotka haluavat koiralta tiettyä asiaa. Ja pistää monttuu semmoiset joista ei näytteiden perusteella tule yhtään mitään. Tulis vähemmän kuluja ja *** siivoustakin.


Tietokantaan tuli mahdollisuus tutkia sitä myös ruotsin kielellä, ymmärsin, että tämä palvelee nimen omaan ruotsalaisia, ei niinkään ruotsia äidinkielenään puhuvia suomalaisia, tuskin heitä varten tuollaista muutosta olisi tehty.Näen myös että koirani emä olisi tänään, jos eläisi, 13vuotta ja 7 päivää vanha. Tosi hyödyllinen tieto, jos sitä siis joku johonkin siis tarvitsee. Näyttelystä kyseinen edesmennyt koira on saanut kakkosen...mistähän sen rakennetta on moitittu? jaa-a en tiedä kun niiden arvostelujen saaminen tietokantaan on kuulema niin vaikeaa. Josko sen joku ruotsalainen ehottaisi niin kohta meillä olisi kattava tietokanta myös kirjallisten näyttely arvostelujen suhteen ja samma på svenska!

(tuo viimeinen kappale: ruohonjuuri tasolla kaivataan niinkin pieniä asioita kuin esim. foorumille Kirpputori-palstaa, mutta SBJ se kun käyttää energiansa ja rahansa tutkimuksiin, joista ei ole edes ensimmäistäkään saatu päätökseen niin aloitetaan jo uusia)
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
Pakkasaamu
Viestit: 205
Liittynyt: To 22.09.2005 9:01
Paikkakunta: Raahe
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pakkasaamu »

S& J puhuu asiaa.
8)
Teemu
Viestit: 48
Liittynyt: Su 26.03.2006 15:20

Viesti Kirjoittaja Teemu »

Sinttura & Junttura, varsin selvästi tuolla Kilpeläisen kirjoituksessa sanotaan, että näyttelylinjaiset beaglet on oma populaationsa ja epilepsia tutkimus ei koske niitä. Eikös sinunkin beaglet ole ainakin osittain näyttelylinjaisia?

Tuo "metsästysgeenin" etsiminen on jo sellaista höpinää, että on paras olla kommentoimatta. Päätökset on jo tehty eikä kommenteilla liene mitään vaikutusta niihin.
Anneli
Viestit: 76
Liittynyt: Pe 02.02.2007 15:31
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anneli »

Tämä on kyllä mielestäni jotain todella käsittämätöntä. :roll: Aikuiset oppineet miehet esittävät ja ilmeiseti vielä vakavalla naamalla tällästa!!! Meininki alkaa olla kuin muinoin NatsiSaksan aikaan... vain Hitlerin valitsemat harvat ja valitut saa elää ja lisääntyä!
:evil:
Ps. Mutta onhan se hyvä, että B-järjestö on jossakin asiassa ekana liikkellää!?
ansa
Viestit: 411
Liittynyt: To 22.09.2005 19:15
Paikkakunta: Loimaa

Viesti Kirjoittaja ansa »

"Näyttelylinjaiset beaglet on oma populaationsa ja epilepsia tutkimus ei koske niitä."

Oikeastiko? Mielenkiintoista... :o Tietysti yksi syy voisi olla myös, että näy-linjaisilla ei juuri ole epilepsiaa (en siis tiedä onko näin, mutta tulipahan mieleen).
Teemu
Viestit: 48
Liittynyt: Su 26.03.2006 15:20

Viesti Kirjoittaja Teemu »

^Ihan tuo on luettavissa tuolta etusivulla olevasta jalostuspalstasta. Laitetaan lainaus tännekin, tässä siis on kysymys epilepsiatutkimuksesta ja kirjoittaja on Kilpeläinen.

"Suomalaisen beaglen sukujuuret ovat Amerikkalaisissa tuontikoirissa, vaikka myöhemmin tehdyt tuonnit muista
maista ovatkin vaikuttaneet beaglekantaamme. Osassa näistä tuontitapauksissakin juuret johtavat
amerikkalaisbeagleihin, osassa eivät. Nykyisin onkin enää mahdotonta sanoa tarkalleen, mistä koiramme ovat
varsinaisesti peräisin.
Suomalaiset ns. näyttelylinjaiset beaglet muodostavat varsin selvästi oman populaationsa eroten taustoiltaan
metsästyskäyttöön jalostetuista beagleista. On tietysti niin, että nämä populaatiot ovat jossain määrin myös
sekoittuneet, mutta se, mitä seuraavassa kerron, koskee vain metsästyslinjaisia koiriamme."
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

Teemu: juu narttu meillä edustaa sitä linjaa mitä ei hutkita, siis tutkita. uros meillä sitten on ihan tätä "suomi beagle" kantaa. Ja ekat kasvattini ovat näiden yhdistelmä. Löytyshän multakin tuohon uusimpaan tutkimukseen materiaalia, vanhenmiten hakulöysäksi tullut suomi beagle uros ;)
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
Sohvi
Viestit: 772
Liittynyt: La 29.10.2005 16:38

Viesti Kirjoittaja Sohvi »

ansa kirjoitti:"Näyttelylinjaiset beaglet on oma populaationsa ja epilepsia tutkimus ei koske niitä."

Oikeastiko? Mielenkiintoista... :o Tietysti yksi syy voisi olla myös, että näy-linjaisilla ei juuri ole epilepsiaa (en siis tiedä onko näin, mutta tulipahan mieleen).
Tai sitten sitä että halutaan panostaa metsästyslinjaisiin beagleihin. Tai se mulla ainakin tulisi mieleen.
Pakkasaamu
Viestit: 205
Liittynyt: To 22.09.2005 9:01
Paikkakunta: Raahe
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pakkasaamu »

Eli jos on näyttelysukuinen kokeissa palkittu niin sitä ei siis tutkita? Itselläni on metsästyssukuinen näyttelykoira joten saapiko se osallistua tutkimukseen? :?:
timkil
Viestit: 302
Liittynyt: Ma 06.09.2004 19:50
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja timkil »

Tervehdys,

Näyttää siltä, että kirjoitukseni on aiheuttanut hämmennystä. Osa kommenteista on selviä provoja, joihin ei pitäisi vastata, mutta haluan selvittää silti muutamia perusasioita. Päällimmäisenä syynä tähän kirjoitukseeni on se, ettei satunnaiselle lukijalle muodostuisi asioista väärää kuvaa.

Ensiksikin suunnitelmissa olevassa hankkeessa ei ole tarkoitus etsiä mitään ”metsästysgeeniä”: Sellaisen etsiminen on tämän hetkisen tiedon valossa mahdotonta. Asia selviää lukemalla viitteenä ollut Liinamon tutkimus, jonka mukaan periytymisaste-arvot kokeissa mitatuille ominaisuuksille ovat pääsääntöisesti varsin alhaisia. Suunnitelmissa on kokeilla, josko jollekin yksittäiselle, selkeästi perinnölliselle ja selkeästi mitattavissa olevalle ominaisuudelle olisi löydettävissä geneettinen syy. Pelko siitä, että käyttökokeet tulisivat jalostuksen kannalta tarpeettomiksi, on siis turha.

Tietokanta käännettiin ruotsinkieliseksi ruotsalaisten ja norjalaisten pyynnöstä. Työ tehtiin puhtaasti talkoovoimin, SBJ:lle ei työstä aiheutunut lainkaan kuluja. En siis ymmärrä, mitä teimme väärin. Päinvastoin näen työn merkitykselliseksi siitä syystä, että tietokannan yhteispohjoismainen käyttö parantaa mahdollisuuksia rodun geneettisen monimuotoisuuden säilyttämiseen. Tietokannasta saatavan koirakohtaisen jalostustiedon määrä on varmasti merkittävä, sen voima on muun muassa siinä, että sukulais-/jälkeläistieto on nopeasti haettavissa. Monesti, ehkäpä useimmiten tuo tieto on oleellisempaa kuin koirayksilöstä itsestään saatava tieto. Tähän ajatukseen perustuvat mm. kotieläinjalostuksen blup-indeksit.

On selvää, että beaglekantamme koostuu kahdesta populaatiosta, perustelut jakautumiseen kirjasin jalostuspalstan tekstiin. Epilepsiatutkimus ei voi koskea näyttelylinjaisten koirien muodostamaa populaatiota siitä yksinkertaisesta syystä, että tuosta ryhmästä ei saatu tietoa tai näytettä yhdestäkään sairaustapauksesta. Siksi tutkimus voi koskea vain metsästyslinjaisia koiria, kuten mainitsin.

On olemassa vain kaksi mahdollista selitystä sille, ettei näytteitä tai tietoja näyttelylinjaisista koirista saatu. Joko niissä ei esiinny lainkaan epilepsiaa tai sitten sitä esiintyy, mutta tapauksista ei ilmoitettu. Pidän todennäköisimpänä toista vaihtoehtoa. On varsin epäuskottavaa, että nykytietämyksen mukaan kaikissa koiraroduissa esiintyvää sairautta ei esiintyisi lainkaan näyttelylinjaisissa suomalaisbeagleissa. Syitä ilmoittamattomuuteen voi olla puolestaan kaksi. Joko tieto ei kulkenut näyttelylinjaisten koirien omistajille tai sitten tapauksista haluttiin muuten vaieta. Näistä kahdesta pidän puolestaan ensimmäistä vaihtoehtoa todennäköisempänä.

Jos natsismi ja rodun jalostus käsitetään samaksi asiaksi, niin siinä tapauksessa koirien, kuten muidenkin kotieläinten jalostus on natsismia. Jalostustietoa kerätään koirilla kokeissa ja näyttelyissä – lehmillä mitataan maidontuottoa, rasvaprosentteja jne. Jalostusvalinnat perustuvat molemmissa tapauksissa kerättyyn tietoon eli vain harvat ja valitut saavat lisääntyä.

Mikäli metsästysominaisuuksia koskeva tutkimus saadaan käyntiin, mukaan otetaan mieluusti koiria molemmista populaatioista – aivan kuten oltaisiin otettu myös epilepsiatutkimuksiin.

Timo K.
Timo Kilpeläinen
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

timkil kirjoitti: Tietokanta käännettiin ruotsinkieliseksi ruotsalaisten ja norjalaisten pyynnöstä. Työ tehtiin puhtaasti talkoovoimin, SBJ:lle ei työstä aiheutunut lainkaan kuluja. En siis ymmärrä, mitä teimme väärin.
Tuossahan sen jo itse sanoitkin.

Jos Suomalainen järjestöön kuuluva pyytää jotain (rukoilee vaikka jalat ristissä), niin se koko asia työnnetään toiveiden tynnyriin ja kansi tiukasti kiinni. Tai napistaan, että "kaikkea olette vaatimassa, mutta mitään ette tee".
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
Maria-Riitta Huhta
Viestit: 185
Liittynyt: Pe 06.10.2006 14:43

Viesti Kirjoittaja Maria-Riitta Huhta »

Saisko vielä sotkea lisää, koska aloitetaan geenitutkimus näyttelylinjaisille että saako tää kuitenkaan koskaan sertiä, siis pennut :lol: Yhtä turhauttavaa kuin mettägeenit.

Sitten todetan että epi-koira on hyvä metäkoira niin mitä tekee omistaja no sen tietää ilman kertomattakin, siis olisko kuitenkaan hyvä ajatus epilepsiaa ajatellen, kumpi on tärkiempi rorullemme loppupeleissä :-k

Eikös ne näyttelylinjaisetkin aja jos kasvuympäristö on oikea miten se kasvatuspäivillä sanottiin ja geenit oli lopuuksi pikkuseikka vai meneekö se jotekin kuin olet "missi niin sen täytyy olla tyhmä"
:mrgreen:
Henkka mies man
Viestit: 401
Liittynyt: Ti 27.09.2005 7:18
Paikkakunta: Laukaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Henkka mies man »

Maria-Riitta Huhta kirjoitti:Eikös ne näyttelylinjaisetkin aja jos kasvuympäristö on oikea miten se kasvatuspäivillä sanottiin ja geenit oli lopuuksi pikkuseikka vai meneekö se jotekin kuin olet "missi niin sen täytyy olla tyhmä"
:mrgreen:
Osittain totta. Eikös vasta ollut kirjoittelua, että enää ei pääse missiksi kauneudella vaan pitää olla myös fiksu.. :roll:

Älkää nyt aikuiset ihmiset tapelko tuosta "mettä vs. sahapukki" asiasta. Minun käsityksen mukaan järjestön periaatteena on keskittyä käyttölinjaisten Beaglejen jalostamiseen ja tutkimukset suuntautuu sen mukaan. Mistään syrjinnästä ei ole kyse. Taitaa enemmän olla asfaltin tallaajat karvat pystyssä tämän asian kanssa kuin metsän tallaajat. Viekään niitä nättejä koiria metsään ja kokeisiin missä sitten nähdään miten paljon se geeni vaikuttaa. Jos näyttelylinjainen ajaa samalla lailla tai paremmin kuin käyttölinjainen, niin minä ainakin hankin heti sellaisen. Olisihan se mukava napsia sertejä näyttelyistä ja jäniksiä metsästä ruuaksi. Voisi käydä kokeissakin, eikä tarvisi hävetä.. :lol: Harrastustahan tämä vain on.

OT. Onkos Marja-Riitta siellä Ilimajoella hyvin puppeja?? Tiedä vaikka tuurilla selviytyisi sinne lohkon kokeisiin. :oops:
-Jos ei metsästykseen jalostetulla koiralla metsästä, niin mitä sillä sitten pitäisi tehdä?-
Maria-Riitta Huhta
Viestit: 185
Liittynyt: Pe 06.10.2006 14:43

Viesti Kirjoittaja Maria-Riitta Huhta »

Niin tuohon mitä me vaaditaan järjestöltä on aivan eri kuin mitä Ruottalaaset haluaa, olisko tietoo mitä Ruotti nyt haluaa ja Norja tietty :shock:

Kun täs ei oo käyty viimmesen vuoden aikana kummassakaan ei näyttelyis kun pakollisel käynil eikä kokeis mutta katotaan nyt jos vaikka vielä joskus menis kumpaankin :wink:

No eipä jaksa väitellä kuluneesta aiheesta.......

Kesällä rusakkoja oli täällä Alajoella todella paljon mutta nyt ei ole näkynyt, mikä lie hävittänyt mutta kyllä täällä aina muutama uhkarohkea Suomenajokin omistaja uskaltaa metästää vaikka tuo yleinentie menee aivan ääres ja on täs mun vajaan 10 vuoden aikana jääny 3 ajokkia auton alle mutta kait ne on niin halpoja et "mitäpä tuosta" uus tilalle!

Minä olen Henkalle huono kertomaan miten meillä jäniksiä on, paree kun soittelen jollekkin toiselle.
Meillä koirat ajelee Ylistaron puolella ja siellä ainakin puppeja on hyvin jos ilimat on koiran moiset :wink:

p.s. kait tääl sittenkin jäniksiä on kun yksi Hutikka on tulos Lohkoon :oops:
Vastaa Viestiin