Kuinka vaikeaa beaglelle on saada ajokokeesta ykköstulos?

Aiheet jotka eivät sovi muiden katekorioiden alle.

Valvojat: Titi Rolin, ansa

Vastaa Viestiin
SonjaH
Viestit: 53
Liittynyt: Ke 06.06.2007 8:24

Kuinka vaikeaa beaglelle on saada ajokokeesta ykköstulos?

Viesti Kirjoittaja SonjaH »

Kuinka paljon harjoittelua vaatii, että beagle voi saada ykköstuloksen ajokokeesta? Joskus olen kuullut että ainakin 20-40 ajokertaa olisi hyvä olla takana ennen koetta, mutta riittääkö se mihinkään? Onko paljon sellaisia beagleja, että ne ajavat jänistä innokkaasti ja käyvät säännöllisesti metsällä, mutta silti ajokokeessa ei ole käytännössä mahdollisuutta saada ykköstulosta? Kuinka ratkaisevassa osassa on koiran ääni, kun ajominuutit lasketaan kuitenkin haukun perusteella? Onko möreä-äänisellä mitään mahdollisuuksia, kun kimeä haukunta kuuluu paremmin?
Henkka mies man
Viestit: 401
Liittynyt: Ti 27.09.2005 7:18
Paikkakunta: Laukaa
Viesti:

Re: Kuinka vaikeaa beaglelle on saada ajokokeesta ykköstulos

Viesti Kirjoittaja Henkka mies man »

SonjaH kirjoitti:Kuinka paljon harjoittelua vaatii, että beagle voi saada ykköstuloksen ajokokeesta? Joskus olen kuullut että ainakin 20-40 ajokertaa olisi hyvä olla takana ennen koetta, mutta riittääkö se mihinkään? Onko paljon sellaisia beagleja, että ne ajavat jänistä innokkaasti ja käyvät säännöllisesti metsällä, mutta silti ajokokeessa ei ole käytännössä mahdollisuutta saada ykköstulosta? Kuinka ratkaisevassa osassa on koiran ääni, kun ajominuutit lasketaan kuitenkin haukun perusteella? Onko möreä-äänisellä mitään mahdollisuuksia, kun kimeä haukunta kuuluu paremmin?
Asia on helppo kokeilla. Pyydä joku palkintotuomarikortin omaava mukaan ja menkää metsään niin se selviää helposti. Puutteet löytyy helposti, kun laittaa kortille. Harjoituskerrat ei oikein kerro koirasta mitään. Joku voi olla ykkösen kunnossa 50 käyntikerralla. Joku toinen voi tarvita 200kertaa. Kokeeseen voi mennä vaikka ei ole harjoitellut yhtään tai vaikka 10v koiralla joka on metsässä 3kertaa viikossa kaikki kaudet.

Sanotaan niin, että jos koira itse löytää jäniksen ylös alle kahdessa tunnissa ja ajaa sitä yhtäjaksoisesti 2 tuntia(80min haukkuen paperille) niin mahdollisuudet on olemassa. Yleensä kahden tunnin ajosta tulee 70-120min ajoa paperille. Toki toinenkin jänis pitää löytää samana päivänä alle kahdessa tunnissa ja ajaa sitä pari tuntia(70min haukkuen paperille). Ajoa paperille pitää saada yhteensä n.140min vähintään kahdesta eri jäniksestä kun ominaisuuspisteet on kerkiverrot. Eli ei se ykkönen helpolla tule, mutta hyvä koira sen normaalilla suorituksella saavuttaa. Löysää ei saa olla liikaa ajossa, eikä haussa. Pieni löysyys menee miinuksilla, mutta iso löysyys johtaa sulkemiseen.

Lue aluksi järjestön sivuilta säännöt, että olet perillä niistä. Muuten et oikein pääse asiasta "Kärryille".
-Jos ei metsästykseen jalostetulla koiralla metsästä, niin mitä sillä sitten pitäisi tehdä?-
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

Itse suosittelen myös käymään palkintotuomari kurssin. Tässä vaiheessa syksyä tämän vuoden kurssit on kyllä jo ohi. Ne järjestetään yleensä elokuussa ennen 20 päivää. Yhtenä iltana on teroria osuus. Sitten sovitaan päivä ku mennään porukalla jonku koiran (taitaa olla yleensä vetäjän oma) kanssa mettään ja ruvetaan opettelemaan maastokortin täyttöä.

Sitten vielä pitää käydä harjoittelemassa kahdessa ajokokeessa. Eli normaalisti koiralla on 2 tuomaria, mutta sitten kun on harjoittelija niin 2+1. Sen jälkeen on kortti taskussa.

Tässä vaiheessa viimeistään valkenee itselle, että mitä sen koiran tulee siellä kokeessa tehdä saavuttaakseen edes 3 tuloksen. Joten siksipä en oo itse henkilökohtaiseti näiden nykyisten koirien kanssa menossa kokeeseen. Metsällä pelittävät, ajavat ja isäntä pääsee jopa ampumaan jäniksiä (sehän ei vieläkään ole koirien syy, että ne ristihuulet eivät pääse hengestään :wink: ), mutta...

Haukun kuuluvuus riippuu myös paljon minkälainen maasto ja minkälainen keli on. Haukusta arvostellaan muutakin kuin vain sen kuuluvuus, mm. sen kertovuus, intohimoisuus, tihes, äänien määrä (onko yksi vai kaksi ääninen, vai moniääninen jne.) sukupuolileima ja beaglen osalta myös erikseen beaglen haukku...eli onko se haukkuva, enimmäkseen haukkuva,osaksi ulvova tai toisinpäin tai ulvova.
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
asippa
Viestit: 60
Liittynyt: Su 30.10.2005 17:05
Paikkakunta: Oulu

Turhat pelot pois kokeisiin osallistumisesta

Viesti Kirjoittaja asippa »

Tuomarikurssi on paikallaan, mutta ei mikään edellytys ensimmäiseen kokeeseen osallistumiselle.
Mielestäni kokeeseen osallistumisen kynnystä ja tavoitteita ei kannattaisi asettaa liian korkealle. Hyvässä fyysisessä kunnossa oleva ajava Beagle kannattaa ilmoittaa kokeeseen.
Kaikki koetulokset ovat arvokkaita, koska kokeet ovat ainoa keino arvioida ja kirjata koiran metsästysominaisuuksia.
Kaikki luokkatulokset 1-3 ovat erinomaisia saavutuksia ja nollan tuloskin on osoitus siitä, että koiran ominaisuudet ovat riittävän hyvät kokeeseen osallistumiselle.
2 tuloshan (50p) riittää jo erikoiskantakirjaan, joka pitäisi olla edellytys jalostukseen käytölle.
Kokeet opettavat myös paljon koiran omistajalle, eikä sitäkään kokemusta saa ilman koekäyntejä.
Pitkä koe on esimerkiksi hyvä tapa aloittaa.

Koetuloksen pisteet max 100p
Ajominuutit 0-70
Haukku 0-10
Haku 0-10
Ajotaito 0-5
Metsästysinto 0-5

Pisteiden laskenta osoittaa, että ajominuutit ratkaisevat.
KeijoN
Viestit: 770
Liittynyt: Ti 04.10.2005 11:57
Paikkakunta: Laukaa

Viesti Kirjoittaja KeijoN »

Juuri näin kuin nim. asippa tossa edellä kirjoitti.
Yleensä tarvii käydä kauhean hyvä säkä hyvällekkin koiralle, että se ykkönen aina sieltä irtoo, mutta väitän, että paljon kokeita "kolunneelle" koiralle on ehkä helpompi saada se YKKÖNEN.
Minulla oli ainakin ennen aloittelijana tavoitteena aina vain tulos, ja siitä eteenpäin oli sitten vain pelkkää plussaa.
Just aloittelian ei pitäisi nostaa tavoitteita liian korkealle, vaan pitäisi olla nöyränä, ja maksaa ne oppirahat mitkä suurin osa me muutkin olemme joutuneet maksamaan.
Tietenkin toivon, että mahdollisemman moni koira sen saa, vaikka heti ensimmäisellä kerralla, mutta ei niin hyvää koiraa olekkaan, jolle ei tule välillä "takapakkia".
Kokeessa käynnithän pitäisi olla yleensä sosiaallisia tapahtumia, ja ne hyvät tuloksethan tulee sitten siinä sivussa jos on tullakseen.
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

Onhan se Tanu-patekin täräyttänyt nollan ensimmäisestä kokeesta (siis ei ole saanut jänistä ylös, eli ei ole ajoa syntynyt). Jos ois koiran koeura loppunut siihen, että ei se ykkönen sieltä heti tullutkaan, tuskin ois meillä nelinkertaista suomenmestaria? :wink:
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
stp
Viestit: 95
Liittynyt: To 22.09.2005 13:50
Paikkakunta: Ylivieska
Viesti:

Viesti Kirjoittaja stp »

En tiedä kuinka tarkkoja lukuja kysyjä tarvitsi mutta tässä esimerkki.

http://www.beaglejarjesto.fi/tietokanta ... V=20050916

Oman koirani tulos, kaksi ajoa 100min + 26min + ominaisuuspisteet tulos Beaj 1 62,25

Johtopäätös

Beagle saa päässääntöisesti kohtuu hyvillä ominaisuuspisteillä ja kahdella 60min ajolla yköstuloksen. Eli jos koirasi paukuttelee metsäreissulla sellaisia tunnin ajoja on sinulla täydet mahdollisuudet Beaj1 tulokseen. Metsässä kannattaa välllä esim. juuri tunnin jälkeen ottaa koira kiinni ja siirtyä autolla eri paikkaan ja ottaa uusi ajo.
****************************

Kivirannan Beaglet
SonjaH
Viestit: 53
Liittynyt: Ke 06.06.2007 8:24

Viesti Kirjoittaja SonjaH »

On siis vissiin turhaa viedä koiraa metsälle, jos se ykköstuloksen saaminen on pitkällisen harjoittelunkin jälkeen enemmän kuin epävarmaa. Riskit metsässä laukkailussa on kuitenkin niin suuret. :(

Kumpi on parempi vaihtoehto koiralle?

A) koiraa ei viedä milloinkaan jäniksen perään metsälle

B) koira pääsee muutamana viikonloppuna metsästyskaudella metsälle jänöjä jahtaamaan

Mietin vaan, että kärsiikö koira enemmän metsästyksen puutteesta, jos se silloin tällöin pääsee "nauttimaan" pupujahdista, mutta ei kovin usein vai onko niin, että jos koiraa ei vie ollenkaan metsälle, niin se ei osaa kaivata metsästystä, jolloin asia ei sitä niin haittaa.
Sohvi
Viestit: 772
Liittynyt: La 29.10.2005 16:38

Viesti Kirjoittaja Sohvi »

SonjaH kirjoitti:On siis vissiin turhaa viedä koiraa metsälle, jos se ykköstuloksen saaminen on pitkällisen harjoittelunkin jälkeen enemmän kuin epävarmaa. Riskit metsässä laukkailussa on kuitenkin niin suuret. :(

Kumpi on parempi vaihtoehto koiralle?

A) koiraa ei viedä milloinkaan jäniksen perään metsälle

B) koira pääsee muutamana viikonloppuna metsästyskaudella metsälle jänöjä jahtaamaan

Mietin vaan, että kärsiikö koira enemmän metsästyksen puutteesta, jos se silloin tällöin pääsee "nauttimaan" pupujahdista, mutta ei kovin usein vai onko niin, että jos koiraa ei vie ollenkaan metsälle, niin se ei osaa kaivata metsästystä, jolloin asia ei sitä niin haittaa.
Siis ymmärränkö ihan oikein, että veisit koiraa metsään sen takia että saisit reenattua ykköstä varten?

Millaisissa maastoissa sinulla on mahdollisuus käyttää koiraa? Jos ei ole susia ja isoja teitäkään ei ole lähellä, en näe juurikaan mitään suurempia riskejä.

Metsästys on beagleilla verissä. Tällöin mielestäni kumpikaan noista vaihtoehdoista ei ole hyviä.

Koiran "ajokunto" lähinnä fyysisellä tasolla kehittyy juuri tuolla metsällä, ja siihen ei riitä muutama kerta kaudessa. Kun koira on huonossa kunnossa, se ei jaksa keskittyä ajoon ja tekee helposti virheitä (juuri koulussa opiskelimme ajavan koiran reenausta, kiitos opettajalle viisaista sanoista :D).
Vastaa Viestiin