uros ja narttu samassa talossa?

Aiheet jotka eivät sovi muiden katekorioiden alle.

Valvojat: Titi Rolin, ansa

Vastaa Viestiin
hemsu
Viestit: 1
Liittynyt: Ti 31.07.2007 17:10
Paikkakunta: nokia

uros ja narttu samassa talossa?

Viesti Kirjoittaja hemsu »

mulla on nyt narttu koira, cockesrspanieli ja olen ottamassa toiseksi koiraksi beaglen, mielellään haluisin uroksen, mutta onko mitään ns "ehkäisyä" sille nartulle, ettei se sitte tule raskaaksi ja jos on niin mistä niitä saa? :?
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

Jos narttua ei ole tarkoitus käyttää jalostukseen niin.,Joko leikkautat nartun, että sille ei tule juoksua (koiraa voi yhä käyttää esim. näyttelyssä)

Tai leikkautat uroksen, tosin sitten sen kanssa ei voi käydä näyttelyissä tai kokeissa sitten.

Tai pidät ne juoksujen ajan niin visusti erillään, että eivät pääsee yhteen.

Mitään "ehkäisyä" ei koirille ole niin kuin kissanartuille on pillerit. Helpoin tapa on varmasti leikkauttaa narttu, jääpähän sitten ne "rättipäivät" välistä.
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
sissa
Viestit: 51
Liittynyt: Ma 22.05.2006 13:45

Viesti Kirjoittaja sissa »

Kysäseppä eläinlääkäriltä,mielestäni ainakin joskus oli jokin piikki millä sai narttukoiran kiimattomaksi.Tais olla et piti puolen vuoden välein antaa...eli kyllä toi leikkuuttaminen helpompi keino on.
Voiko tosiaan leikattua narttua viedä näyttelyyn?Oon kuullu ihan muuta mutten ole keltään varmistanu.Se oliski mukava tieto jos voi viedä!
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

Tottakai leikatun nartun voi viedä näyttelyyn. Pallitonta urosta taas ei koska uroksella tulee olla kaksi normaalisti laskeutunutta kivestä. Eihän tuomari voi nartusta päällepäin nähdä onko se leikattu vai ei, joten leikatut nartut saavat aivan normaalisti osallistua näyttelyyn ja kokeisiin.

Moni veteraaniluokissa näyttelyissä kulkeva narttu voi olla leikattu. Ne ovat mahdollisesti jo jättäneet jalostushommat nuoremmille ja palaavat taas kehiin veteraaniässä, leikattuna. Toisille roduille kuten esim. samojedi, koiran karvanlaatu kärsii leikkauksesta (hormoonijuttu), mutta beaglehän ei esimerkiksi ole turkkirotu. Cokkerin karvanlaadun muutoksesta en tiedä, sitä pitää kysyä rotua harrastavilta. Mutta jos koiraa ei käytetä näyttelyissä eikä jalostuksessa niin ehdottomasti leikkauttaisin nartun.

Tuo piikki mistä puhuit. Eikös se ole kiiman siirto piikki, eli sitä kiimaa vain siirretään eteenpäin. Yks kettukoira ihminen oli nartulleen sellaisen kerran otattanut kun juoksut oisivat tulleet juuri pahimmoilleen isojen kokeiden aikaan. Sen jälkeen nartun juoksut huononivat ja jalostus siltä osin hankaloitui. Eli se ei ole mikään ehkäisykeino missään nimessä :!:
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
Nita
Viestit: 81
Liittynyt: Ti 11.10.2005 13:07
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Nita »

Eikös tuo kiiman siirto piikki lisää kohtutulehduksen riskiä? Olen mielestäni kuullut tuommoista...

Mehän olemme leikkaamassa (ainakin vielä) syksyllä tuon meidän narttu koiran kun tuli tuollainen pikku uros poika tänne taloon :D Ei tarvitse sen jälkeen ongelmoida miten pitää ne erillään ja on siinä tosiaan myös se kiva puoli, että jää nuo suttaamiset 2 kertaa vuodessa.
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

Jatkan vielä...

Joillekin nartuille saattaa tulla leikkauksen jälkeen virtsankarkailua. Joillakin sitä ilmenee vain alkuvaiheessa ja joillakin se äityy pahemmaksi ja jatkuvaksi. Ja jos tuohon vaivaan pitää koiraa lääkitä niin sitten se on poissa näyttelykehistä näiden uusien doping -sääntöjen takia.

Kyllä minulla on suunnitelmissa leikkauttaa narttumme sitten kun se on jalostustyönsä tehnyt (mahdollisesti vielä yksi pentue) Eipähän juoksut ainakaan sekoita metsästysharrastusta. Ja sitä voi tarhata sitten huoletta uroskoiran kanssa (jos meillä on joskus uroskoira jota voi pitää tarhassa :roll: ), eikä niitä tarvitse eristää juoksujen ajaksi. Näyttää sen takapuoli uhkaavasti siltä, että saamme taas hyvään aikaan juoksun, näyttää juoksu tulevan nyt pentujen jälkeen aikaisemmin kuin normaalisti.

Kaveri suunnittelee myös vajaa 2v narttunsa leikkaamista. Koiralla on paha allergia joten se on jo sen takia suljettu pois jalostuksesta. Samoin sen juoksu kestää ja kestää ja kestää...se vuotaa kunnolla ihan kolmatta viikkoa ja on tosi vetelä ja haluton juoksun aikaan.
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
Wiken emäntä
Viestit: 17
Liittynyt: Su 08.07.2007 9:30

Viesti Kirjoittaja Wiken emäntä »

Jos on niin hyvä tilanne, että perheenjäsenillä tai muilla luotetuilla henkilöillä on myös koiria, niin uros voi majailla muutaman viikon kylässä. Meillä tämä onnistuu, kun uros asuu muutenkin enimmän osan vuodesta kanssani eri paikkakunnalla ja lähti sinne siis avomieheni luo kesälomille kun narttu tuli juoksuilleen.
paivi
Viestit: 13
Liittynyt: Ti 05.09.2006 9:35

Viesti Kirjoittaja paivi »

Hei,
suosittelen nartun leikkauttamista. Minulla on erittäin hyviä kokemuksia nartun leikkauttamisesta. Juoksujen poisjäänti on helpotus. Omilla nartuillani (beagle ja spanieli) ei tullut mitään sivuoireita, paino ehkä nousi ensin pikkuisen, mutta laski puolen vuoden sisälllä normaaliin. Kohtutulehduksen huolen voi unohtaa ja leikkaus hillitsee myös nisäkasvainten kasvua.

Ylipäätänsä minusta leikattu narttu ja uros ovat paras mahdollinen yhdistelmä koiranpitoon. Narttu on kaikessa pomo ja uros mielistelee sitä sen kun kerkiää. Ei tule koskaan riitaa ja nartun ja uroksen luonteet täydentävät toisiaan.
unva
Viestit: 14
Liittynyt: Pe 07.10.2005 9:57
Paikkakunta: Savonlinna

narttu ja uros samassa taloudessa

Viesti Kirjoittaja unva »

En voi olla kirjoittamatta kokemuksistani nartun juoksun ajalta.

Naapurissa elää sekarotuinen narttukoira, jonka emäntä ei pidä koiraa kiinni juuri ollenkaan. (huomautuksista huolimatta). Koira on kiinni ainoastaan silloin, kun on sopivin astutusaika.

Koiralle tulee säännöllisesti kahdesti vuodessa juoksut. Juoksuillaan oleva koira on meidän verannalla jo aamuisin ylösnoustessamme ja se ilmestyy myös vielä iltaisin mennessämme nukkumaan.

Tästä on aiheutunut kahdelle urosbeaglelle molemmille eturauhastulehdusta, jotka on pitänyt hoidattaa hormoonipiikillä ja ilmeisesti toiselle koiralle ei enää riitä tämäkään, vaan siltä ilmeisesti joudutaan poistamaan munat, sillä ko. hormoonipiikki on eläinlääkärin mukaan aiheuttanut ongelmia jo maksassa ja koira on ollut kalliilla ruokavaliolla puhumattakaan siitä, että molempien koirien piikki ja antibioottikuuri maksaa vuodessa vähintään 300 euroa.

En tiedä kuinka yleistä tällaiset eturauhasvaivat ovat ja toivoisinkin, että kirjoittelette palstalle asiasta.
Ute V
Noora
Viestit: 12
Liittynyt: Pe 28.07.2006 15:48
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Noora »

Meillä oli Sulolla (2v 5kk) eturauhastulehdus kevät talvella. Koiruus oli tosi kipeä ja makasi, vinisi ja pissa vain valu maatessakin. Sai hormonipiikin, kipulääkettä ja 3vk antibiootit. Vaiva meni tällä ohi. Eläinlääkäri ihmetteli, kun näin nuorella beaglella moinen vaiva. Kylmettämisestä ei ollut kyse, sisäkoira.
Vastaa Viestiin