Aivokalvon tulehdus

Aiheet jotka eivät sovi muiden katekorioiden alle.

Valvojat: Titi Rolin, ansa

eeva resko
Viestit: 420
Liittynyt: To 31.08.2006 21:47

Viesti Kirjoittaja eeva resko »

Onhan se hyvä kun meillä on näitä asiantuntijoita...... kiva olis, jos niitä löytyisi myös tässä kasvatushommassakin! Niin näillä menetelmillähän joskus vuonna 1 ja 2 basset houndkin määriteltiin Ruotsin sairaimmaksi roduksi, kun oli muutama koira jonain vuona luupiikkiä tai kasvuhäiriötä korjattu. Jos tämä sairaus alkaa olla lähes hysteria Saksassa, niin sehän kuullostaa siltä, että se täytyy kulkea suvuissa jollakin tavalla? Eikö siellä Saksassa ole epilepsiakin lähes hysteria? Kuulin, että eräs siitosuros jolla on noin 500 jälkeläistä; äiti ja veli sai jossain vaiheessa epilepsian??? J a jotenkinhan se epilepsiakin periytyy, vaikka siitä ei niin paljon tiedetäkkään! Mutta kyllä ne sairaudet yleensäkin lisääntyvät, kun pentuja teetetään ja taustoista ei käytännöllisesti katsoen ole mitään tietoa!! Täällä Suomessahan esimerkiksi monet vain menevät astuttamaan "metsästystuloksella"!!!! Ei kasvatustyössä auta, jos kerätään jotain "tietoa" silloin tällöin koirien omistajilta.

Eikö nyt kuitenkin, jos tälläinen sairaus on niin yleinen ympäri maailman, niin kannattaisi jotenkin antaa tiedoksi myös suomalaisille eläinlääkäreillekin, ettei aina jälkijunassa kuljettaisi täällä! Onhan se hyvä, että fysioterapeuteillakin on työtä, mutta eikö nyt kannattaisi miettiä syntyjä syviä missä vika??? Vika taitaa löytyä aika lähellä, kannattaias katsoa millä teetetään pentuja ja kenellä astutetaan.....

Olis mielenkiintoista tietää miten paljon on "välilevy vikoja" tänä päivänä, kun tämä "eräs" linja, missä kuvittelen sitä enemmän esiintyvän, on tänä päivänä suhteellisen "taakse jäänyttä elämää"?
Vee-Pee
Viestit: 234
Liittynyt: La 08.10.2005 1:02
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja Vee-Pee »

Eikö "metsästyskoira" rodussa yleensä "metsästys" tulos ole aika painava syy valita koiria jalostukseen? Käsittääkseni kumminkin kokeiden suuurin tarkoitus on kerätä tietoa yksilöiden ominaisuuksista rodulle ominaisessa lajissa/työtehtävässä. Eikös esim. saksanpaimen koirat testata ennen niiden pääsyä jalostukseen testillä, jossa niiden täytyy juosta pyörän rinnalla 20 km, jonka jälkeen niiden psyykettä testataa pysyvätkö ne kasassa.
Maria-Riitta Huhta
Viestit: 185
Liittynyt: Pe 06.10.2006 14:43

Viesti Kirjoittaja Maria-Riitta Huhta »

Onhan se hyvä tosiaan kun meillä on osaavia kasvattajia, niin jutellahan nyt sitten täällä foorumilla näistä sairauksista, sopii mulle ja Anne varmaan jatkaa meille sitten tästä kyseisetä aiheesta ja pajonko sitä meillä SUOMES on mitä väliä Ruottalaasten tieroosta, niillähän on varmaan muutenkin paljon omia "löytämiä laajoja sairauksia"
Ja äläkää kiitos sulukeko nyt heti tätä aihetta niin saamme oppia kukin kasvattaja ja eihän se "oppi ojaan kaada" :idea:

Ei kiitos vedetä saksanpaimenkoiria meidän jalostukseen edes esimerkiksi, ikäviä kokemuksia viime talvesta yhestä sakemannista joka oli jalostustarkastettu yksilö ja läpäsi hyvin kaikki testi, mut sit taas niin yleistä sakemanneille et joku naksahti korvienvälis ja henkipois biikeliltä ja sit isännän ranteeseen hampahin kiinni et panssariketju poikki ja testattu narttu ja jalostukelvollinen, et jätetääkö ihan omaan "piiriin" sakemannit ja niiden jalostus ja eihän tuo olen sit sakemanneis se ensimmäinen tapaus eikä viimmeinen, et se mun osuus siitä rorusta :(
eeva resko
Viestit: 420
Liittynyt: To 31.08.2006 21:47

Viesti Kirjoittaja eeva resko »

Kun lukee noita "sairauslistoja" niin sen mukaanhan beagle pitäisi olla tosi sairas rotu, niin kauan kuin niitä olen katsellut niin rotummehan keikkuu yhden suntoisen sairauden kärkipaikoilla?? Niissähän on vaikka mitä vikoja. Sitä en tiedä mistä johtuu, että tuskin koskaan kuulee niiden sairastavan mitään? Onko niin, että sairaudet ovat suuri salaisuus vaiko mahdollisesti se, että en ole tarkistanut tilannetta muutamaan vuoteen, mutta jo pelkästään USA:ssa rekisteröitiin jokunen vuosi sitten 90 000 beagleä, niin kyllä kai siitä määrästä jo pelkästään löytyy vikaa, vikaa, vikaa...?

Se, että otin tämän metsästystuloksen esimerkiksi, johtuu siitä, että koska beaglelle on annettu rotumääritelmäkin, niin pitäis kai tietää minkä näköisellä koiralla astuttaa? Ja kun ei tiedä muuta kuin ajo-ominaisuuden, niin helpommin pääsee putkahtamaan sairauksiakin...

P.S. Tarkoitus ei ole alkaa jauhaa tätä ikivanhaa asiaa...
Teemu
Viestit: 48
Liittynyt: Su 26.03.2006 15:20

Viesti Kirjoittaja Teemu »

Kyllähän näitä sairauksia löytyy vaikka muille jakaa.

http://clubs.akc.org/NBC/beagle_health_problems.htm

Kuinka yleisiä ne sitten on missäkin maassa? Onko niistä jotain "oikeata" tietoa vai ainoastaan huhuja ja vihjailuja?

Onhan Suomessakin jonkin sortin epilepsia hysteria. Järjestö jopa kerää rahaa tutkimuksiin. Kuinka moni tietää kuinka yleistä epilepsia on Suomen beaglekannassa? Tai kuinka moni tietää sairastuneita koiria? Siis "virallisesti", ei pelkästään niitä huhuja
Maria-Riitta Huhta
Viestit: 185
Liittynyt: Pe 06.10.2006 14:43

Viesti Kirjoittaja Maria-Riitta Huhta »

Epilepsiaa meillä tosiaan on ja koirien määrä sen sairauden suhteen on noususuhtannees kun jonkin sortin varmaa tietoa on.
Epilepsia tuskin kait on meillä mikään "hysteeria" :?: Sen verta paljon niitä meillä on jo rorussa ja meillähän ihan jalostetaan myös epileptikoilla, sen verta tiedän varmasti sairastuneista beagleista ](*,)

Mutta niitä aina silloin tällöin ilmenee, niin eipähän tässä koskaan tiedä koska moinen sairaus omalle koiralle/kasvatille puhkeaa, taitaa olla kylmä tosiasia.

Mitenköhän tämä epilepsia on esim. Amerikassa ja miten varmalla pohjalla se siellä sitten mahtaa olla :?:
VvM
Viestit: 546
Liittynyt: La 15.10.2005 5:00
Paikkakunta: Ruotsalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja VvM »

Suomen beaglejärjestön organisoiman haastekampanjan tarkoituksena on mahdollistaa Hannes Lohen tutkimusryhmän toiminta ja tutkiminen nimenomaan beaglen epilepsian osalta. Sairaudet, jotka joko on tai ei ole on teoriassa mahdollista selvittää geenitestillä. Jos tälläinen testi onnistutaan kehittämään, niin sen avulla tulemme tietämään mahdolliset taudin kantajat. Tällaisen testin avulla olisi mahdollista saada epilepsia täysin kuriin. En osaa pitää tällaista toimintaa milläänlailla hysteriana vaan vastuullisena ennakoivana toimintana rodun parhaaksi.
Epilepsian toteaminen "kotikonstein" on kohtuullisen vaikeaa ja se helposti sekoitetaan muihin saman tapaisiin kohtauksiin. Samoin epilepsiassa on monia eri asteita, lievimmät ovat hetken "poissaolo" kohtauksia ja raskaimmat tällä foorumillakin nähdyn videon kaltaisia. Lisäksi epilepsia voi tulla päähän kohdistuneesta "vammasta", tällaisen epilepsian ei oleteta periytyvän. Tämä monimuotoisuus tekee näillä vanhoilla konsteilla kohtuullisen vaikean kitkeä pois. Samoin tämä monimuotoisuus aiheuttaa juuri epäilyjä ja huhuja, joiden oikeata laitaa ei tiedä välttämättä kukaan.

Tarkoitus ei ole esiintyä asiantuntijana, vaan näin olen "maallikkona" ymmärtänyt asian olevan. :D
Teemu
Viestit: 48
Liittynyt: Su 26.03.2006 15:20

Viesti Kirjoittaja Teemu »

Ööh, toteaminen on vaikeaa, mutta noususuhdanteesta on varmaa tietoa?

Kenellä sitä "varmaa" tietoa sitten on?

Taatusti tutkijoille raha kelpaa, en epäile yhtään. Näyttää tutkimuksilla olevan hieman nimekkäämpiä ja varakkaampiakin tukijoita kuin yksittäiset beagle harrastelijat. Helsingin yliopisto ja EU muutamia mainitakseni http://www.koirangeenit.fi/index.php?op ... &Itemid=43

Muut roduthan voi näihin tutkimuksiin osallistua ihan "ilmaiseksi". Alle 30 näytettä vasta beagleistä. Kestää aika kauan epilepsian poistaminen rodusta tuohon tahtiin. http://www.koirangeenit.fi/index.php?op ... &Itemid=47

Jokainenhan saa rahansa käyttää mihin haluaa. Voihan noista geenitesteistä olla joskus hyötyäkin, kuka tietää? Toivottavasti järjestö alkaa järjestää näytteiden ottoja ja mainostaa tutkimusta esim. nettisivuilla.

Tässä vielä linkki tutkimuksen etusivulle http://www.koirangeenit.fi/
Pakkasaamu
Viestit: 205
Liittynyt: To 22.09.2005 9:01
Paikkakunta: Raahe
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pakkasaamu »

Monet rodut järjestävät jonkun tapahtuman yhteydessä näytteenotto tilaisuuden. Oulun näyttelyssä oli mopseilla. Myös muut tapahtumat jotka kerää rotuharrastajia yhteen, esim kesäpäivät, päänäyttely...
Maria-Riitta Huhta
Viestit: 185
Liittynyt: Pe 06.10.2006 14:43

Viesti Kirjoittaja Maria-Riitta Huhta »

Varma tieto pohjautuu hyvän ystävän VARMAAN tietoon ja sitä on Teemuseni turha epäillä :wink: Tieto on tietoa ja se siitä!!!

Vesa varmaan osaa taas vastata paremmin näihin kysymyksiin, mutta Katikin oli itse paikalla katsvattajapäivillä ja oli siellä tietääkseni hyvin tyytyväinen tilanteeseen että miten koiriamme tutkitaan kun et ainakaan siellä mitään "ehdotuksia sanellut" siellähän olisi ollut paikka jossa puhua, oikein kyseltiin että olisko jotain kysyttävää :?:

Siis miten se Amerikkalaisten Beaglejen epilepsia laita on kun meillä kuitenkin kanssa näitä jenkejä löytyy, siis noin yleisesti jos jotain tietoa olis :?:
VvM
Viestit: 546
Liittynyt: La 15.10.2005 5:00
Paikkakunta: Ruotsalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja VvM »

Teemu: "Jokainenhan saa rahansa käyttää mihin haluaa. Voihan noista geenitesteistä olla joskus hyötyäkin, kuka tietää? Toivottavasti järjestö alkaa järjestää näytteiden ottoja ja mainostaa tutkimusta esim. nettisivuilla. "
Minusta isoa kalaa kannattaa pyytää vaikka sitä ei saisikaan. Kukaanhan ei voi tietää tämän projektin lopputulosta, mutta jos se on toivottu, astuu koirien jalostus tosi ison askeleen eteenpäin. Minusta on tärkeää että begleharrastajat ovat niin rahallisella panoksella että muutenkin kannustavassa hengessä mukana tässä projektissa.

Teemu:"Alle 30 näytettä vasta beagleistä. Kestää aika kauan epilepsian poistaminen rodusta tuohon tahtiin."
Näiden näytteiden avulla on vasta trkoitus kehittää testiä jolla epilepsia beaglesta voidaan todeta. Mikäli tällainen testi onnistutaan kehittämään, niin testin avulla epilepsia voitaisiinn kytkeä lähes kokonaan pois rodusta.

Minusta kannattaa katsoa video tästä foorumista ja keskustella henkilöiden kanssa, jotka hoitavat sairastunutta koiraa ja miettiä uudelleen kannataako järjestön ja yksityisten henkilöiden uhrata rahaa sen poistamiseen, vaikka silläkin uhalla että projekti epäonnistuu?
Minusta mitään syytä hysteriaan ei beglen terveyden osalta ole vaan beagle on terve rotu. Helposti kun paljon puhutaan ja tutkitaan niin tule kuva isosta ongelmasta, silti beaglen kohdalla tämä on satsausta tulevaisuuteen.
:D
Teemu
Viestit: 48
Liittynyt: Su 26.03.2006 15:20

Viesti Kirjoittaja Teemu »

Maria-Riitta Huhta, juuri nuo vihjailut ja huhut lisäävät hysteriaa. Käsittääkseni jalostusjaosto on ainoa jolla voi olla "varmaa" tietoa epilepsian yleistymisestä. Jos/kun näitä "varmoja" tietoja jaetaan tiskin alta ystäville niin huhut vaan paisuvat ja leviävät. Miksei näitä "varmoja" tietoja laiteta kaikkien nähtäville?

Käytän lainausmerkkejä tuossa varmassa koska epilepsian varma diagnosointi on hyvin hankalaa. Esim. aivokasvain voi aiheuttaa epilepsian kaltaisia oireita vaikka kyseessä ei ole oikea epilepsia.

Amerikan epilepsia yleisyydestä minulla ei ole tietoa. Ei minulla ole tietoa edes Suomen epilepsia yleisyydestä. Ehkäpä ystäväsi voi auttaa sinua selvittämään asiaa?

VvM, toki tiedän tutkimuksen tarkoituksen ja sen mahdollisen hyödyn tulevaisuudessa. Ihmettelin ainoastaan tuota rahan keruuta. Beagle väeltä on kerätty tuhansia euroja tutkimukseen. Muut rodut osallistuvat samaan tutkimukseen ilmaiseksi. Ihan samaa tutkimusta tehdään lähes jokaiselle rodulle. Siis yritetään löytää se geeni joka aiheuttaa epilepsian.

Sikäli asia ei minua koske, että minulla ei ole senttiäkään kiinni tuossa tutkimuksessa. Kummallisen vähän beaglejä tutkittu kun rahaa on kiinni tutkimuksessa noinkin paljon. Rekisteröintien perusteella tutkittuja pitäisi olla satoja ja kai niitä sairaitakin löytyy kymmeniä kun epilepsia kerran yleistyy hurjaa vauhtia.
Maria-Riitta Huhta
Viestit: 185
Liittynyt: Pe 06.10.2006 14:43

Viesti Kirjoittaja Maria-Riitta Huhta »

Varmaa tietoa kertyy myös ihan silläkin pohjalla Teemuseni että kun on harrastanut tätä rotua monessa erilaisissa tapahtumissa on tavannut ihmisiä eripuolilta Suomea ja kun tiedonhaluinen ihminen on niin kyllä sitä ihan näinkin kertyy, siis varmaa tietoa :wink:
Epileptiset koirat kyllä saisi nimetä kaikille, tämä ihmeellinen piilottelu ihmetyttää :?:

Kotonani oli Biikelin ja ajokin sekotus jolle ilmeni epilepsia, koira kiikutettiin eläinlääkärille ja samantien tiesi lekuri et koiralla on aivokasvain joka painaa hermoihin, eli kyllä ne hyvin sen sitten tietävät jos siellä kasvain on!

No esitän sen kysymyksen sitten jollekin vähemmän näsäviisaammalle kuin Teemulle, miten on Amerikkaliasten epilepsia, vai onko siellä sitten koko sairautta ollenkaan :?:


Mitä Teemu rahasta valitat kun asia ei edes sinua koske, kait sinulla on tärkeämpiäkin murehtimisia kuin yksi järjestön tili johon et edes kuulu :!: Itse en ole koskaan jaksanu murehtia "naapurin" rahaasioita, on niitä omia murehia tarpeekisi :mrgreen:
Teemu
Viestit: 48
Liittynyt: Su 26.03.2006 15:20

Viesti Kirjoittaja Teemu »

No jos kaikki kylillä kuulemani olisi varmaa tietoa niin huh huh. Itsekin harrastan useampaa rotua ja kuulen "totuuksia" ympäri maailman.

Olen Maria-Riitta Huhdastakin kuullut varmaa tietoa. Pitäisiköhän julkistaa kaikki "totuutena" esim. täällä foorumissa. :wink:
Ehkä en kuitenkaan ala väittämään juoruja ja huhuja tiedoksi.
Tieto on tietoa ja juorut juoruja.

On sinulla ihmeellinen luottamus kaikkiin eläinlääkäreihin. Oikeastiko uskot että jokaisen eläinlääkärin jokainen diagnoosi on oikein?

Eikö ne rahat menekään tutkimukseen vaan jäävät johonkin järjestön tilille? :shock:
Mielestäni on hölmöläisten hommaa maksaa palvelusta jonka saa myös ilmaiseksi. Tai ilmainen on ehkä väärä ilmaus, kaikkihan tuemme tutkimusta verovaroista.

Juu, ei kuulu minulle järjestön varat. Jokainen saa käyttää rahansa mihin haluaa. Itse en ole niin rikas että voisin käyttää rahojani erilaisten tieteellisten tutkimusten rahoittamiseen, siis jo niiden verojen lisäksi.

Yritätkö näillä Amerikka vihjailuilla ohjata keskustelua johonkin suuntaan? Varmasti on Amerikan beagleissäkin epilepsiaa, miksi ei olisi? Tuskin sieltäkään suunnalta mitään tarkkoja prosenttilukuja on saatavissa. Eihän niitä saa Suomestakaan.
Saga
Viestit: 12
Liittynyt: Ti 05.09.2006 12:16

Viesti Kirjoittaja Saga »

No,kyllä on aikoihin eletty jos varmaa tietoa eri sairauksista saa kun tapahtumia kiertelee.

Ajattelisit nyt vähän mitä suustas ulos lauot ja vielä koirankasvattajana.Eiköhän nämä sairausjutut ,on sitten mikä sairaus tahansa, nyt ihan näin yksinkertaista ole.

Ja mitähän se Amerikan beaglejen sairaustilanne sinua liikuttaa jos Suomen tilanteestakaan ei ole julki kuin "varmat tapahtumajutut".
Vastaa Viestiin