Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko   SUOMEN BEAGLEJÄRJESTÖ
 ALKUUN  BEAGLE-INFO  HAKEMISTO  JÄRJESTÖ  JALOSTUS  TIETOKANTA  TULOKSIA  FOORUMI  VIESTIT
OhjeOhje  HakuHaku  Omat tiedotOmat tiedot  Yksityiset viestitYksityiset viestit  RekisteröidyRekisteröidy  Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään

Pentueet
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
antti1979  Liittynyt: 23 Syy 2005
Viestejä: 119
Paikkakunta: Laukaa

LähetäLähetetty: Ke 07.02.2007 12:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mielestäni nykinen käytäntö kennelnimen kanssa on hyvä. Ensin kurssi ja sitten vasta kennelnimi hakuun. Tuleepahan väkisellä tutustuttua jalostuksen periaatteisiin, sopimusjuridiikkaan ja muihin pennuttamisen kannalta tärkeisiin asioihin. Olisi minusta erittäin hyödyllinen myös urosten omistajille. Mutta kurssi on kuitenkin vasta pintaraapaisu eikä sen suoritettua ole mikään autuas kaikkitietävä koirajalostuksessa.

Aika hurjia pentulukuja löytyy tosiaan joidenkin urosten tiedoista. Kyllä tuollainen 100 pentua ja ylikin kuulostaa minusta aika hurjalta. Kyse kun on kuitenkin melko pienestä populaatiosta. Sukusiitosasteeseen tuijottaminen ei tietenkään ole mikään tae siihen että pentua on terve ja elinvoimainen mutta se on kuitenkin yksi tärkeä tekijä urosta valittaessa. Itse olen huomannut että on todellakin aika vaikeaa etsiä sopivaa urosta. Jonkinlaisia kompromisseja joutuu väkisinkin tekemään.

Beagletietokanta ja virtuaaliparitus on mielestäni todella hyvä! Kyllähän sen sukusiitosasteen saisi jotenkin itsekin laskettua mutta vaivaa ja aikaa se vie. Tällä keinoin voi suunnilleen rajata sopivien uroksien määrää ja sitten tahtoessaan katsella tarkemmin se sopivin uros.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
hanna-r  Liittynyt: 18 Hel 2006
Viestejä: 103

LähetäLähetetty: Ke 07.02.2007 12:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Annie kirjoitti:Kuinka paljon huonommin kennelnimettömät kasvattajat ovat pennuillaan onnistuneet näyttelyissä/ajokokeissa?
Kumpaan kategoriaan liität ne pennut, jotka ovat syntyneet kennelnimettömänä, mutta saaneet sen jälkeenpäin kun kasvattaja on seuraavia pentueita varten joutunut tuon kennelnimen anomaan? (Onko kasvattaja ollut siis ensin tyhmä pennuttaja ja muuttunut sitten kennenimen myötä valveutuneisiin kasvattajiin?)
Mitä muita mittareita kun koe- ja näytelytulokset olet käyttänyt asian todentamiseksi?


Niin tekeekö kennelnimi sitten valveutuneet kasvattajan? Eikähän se ole ihan henkilön omat lähtökohdat, arvot ja normit kuinka sitten kasvattamistaan harrastaa. Kyseistä urosta on käytetty jalostukseen todella erilaisille ja tasoisille nartuille. Ihmetyttää vain, että mikä on ollut motiivina? Vaikka syntyisi se täydellinen koira niin ei sitäkään voisi käyttää tuollaista määrää jalostukseen. Tietysti 1990-luvulla tämä Itä-Savon kulttuuri on ollut vähän sellaista, että naapurin koiralla astutetaan oma koira sen enempää laskematta sukusiittosuusprosentteja. Hyvä, että nykyään koiraharrastajat ja kasvattajat ovat tarkempia eikä pentuja teetellä ihan huvin vuoksi.

Mutta en sen enempää halua moittia. Ihan ok perimää on koira jättänyt, vaikkakin...
Isukille siunausta haudan lepoon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
stp  Liittynyt: 22 Syy 2005
Viestejä: 95
Paikkakunta: Ylivieska

LähetäLähetetty: Ke 07.02.2007 13:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sinttura & Junttura kirjoitti:

Sitten tästä kennelnimestä:
Ennenhän on nimen saanut kun on vain anonut. Nykyään siihen vaaditaan kurssi ja sen tentin läpäiseminen. Ennen et ole ilman kennelnimeä saanut rekisteröidä kuin sen pari pentuetta sitten tulee olla jo kennelnimi (ymmärsinkö oikein , joku vanhempi harrastaja korjatkoon)


Jaa... itsellä ei kennelnimeä, kasvattajasitoomus allekirjoitettu, 4-pentuetta. Onkohan tuo uskomus vai totuus?
_________________
****************************

Kivirannan Beaglet
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Sakilainen  Liittynyt: 26 Jou 2005
Viestejä: 58

LähetäLähetetty: Ke 07.02.2007 14:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yksilön maksimi jälkeläismäärästä on yleisesti hyväksytty 5 % sääntö – urosta voidaan käyttää jalostukseen korkeintaan siinä laajuudessa että sen jälkeläiset muodostavat enintään 5 % pennuista, jotka sen siitoseläinten ikäpolvi tuottaa – kun sukupolven ikänä yleensä pidetään viittä vuotta, käytetään nyrkkisääntöä ”enintään 5 % viiden viimeisen vuoden rekisteröintimäärästä”.
Tämän mukaan se olisi beagleilla tällä hetkellä max 140 pentua!
Beaglein pienessä jalostusoppaassa mainitaan myös 3 % raja jolloin pentumäärän max olisi n. 85.
Olisiko siinä haarukka mistä asiaa aletaan pohtia ja jos näin on niin huolestumiseen ei ole suurempaa aihetta. Valistukseen perustuva vapaehtoisuus riittää!

Kennelnimisäännöt näyttävät muuttuvan varsin tiuhaan, uusin on astunut voimaan vuoden alussa. Kennelnimi ei ole enää ehto rekisteröinnille, säästää sillä tietysti rekisteröintimaksuissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pakkasaamu  Liittynyt: 22 Syy 2005
Viestejä: 205
Paikkakunta: Raahe

LähetäLähetetty: Ke 07.02.2007 15:42    Viestin aihe: Re: Pentueet Vastaa lainaamalla viestiä

Mielestäni urosten omistajan tulisi miettiä antaako uroksensa astua kaikki innokkaat nartut. Mikäli yhdistelmä on sellainen josta uroksen omistaja ei ottaisi pentua itselleen jos siihen olisi mahdollisuus, olisi järkevä miettiä yhdistelmän tarkoitusta. On muistetava että pennulle tulee vain puolet geeneistä isältään ja vain puolet emältään (ja niitä geenejä ei voi valita juuri siihen omaan pentuun)... Toisaalta jos uroksen omistaja kieltäytyy antamasta urostaan, astutetaanko narttu kuitenkin, kenties huonommalla vaihtoehdolla?

Sakilaisen laskema 3% sääntö olisi kohtuullinen, 5% on ehdottomasti liikaa.
Toinen mielestäni ajattelemisen aihe on yhdistelmän uusiminen jossa narttu astutetaan samalla uroksella. Uusiminen on mielestäni OK silloin jos pentueeseen syntyy vain 1-2 pentua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
eeva resko  Liittynyt: 31 Elo 2006
Viestejä: 420

LähetäLähetetty: Ke 07.02.2007 18:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin kyllä uroksen omistaja on mielestäni yhtä paljon vastuussa rodun tulevaisuudesta kuin nartunkin!

Eräs kasvattini myytiin maasta toiseen. Sen uusi omistajakin oli vanhoja tuttujani. Hän pyysi koiran sukutaulua pitemmälle, kuin sen mitä oli sukutaulussa. Onnistuin tietenkin häntä neuvomaan, että kannattaisi nyt ensin katsoa mitä koira jättää ennenkuin isommalti käytetään jalostukseen , kun ei ole vielä jälkeläisiä. Ja siinä maassa on niin kovin ronskeja ja kerkeatekoisia koiria. En kuullut koirasta enkä omistajasta mitään, mutta sitten hieman myöhemmin, kun koira oli jo taas myyty seuraavaan maahan, kuulin että kyseisellä koiralla oli yli 150 jälkeläistä rekisteröity vuoden aikana!!! Nyt maailman näyttelyn aikana oli huhu liikkeellä, että MINUN koirissani on epilepsiaa!!! Siitäkö otinkin herneen nenään ja rupesin ottamaan asioista selvää, että jopas on kummaa kun ei minulta asiaa ole kukaan tiedustellut? Tällä kyseisellä uroksella on jälkeläinen sairastunut epilepsiaan ja kun oikein kakistin asian ulos, oli emän isänä koira jolla olikin yli 500 jälkeläistä!!
Kyseisen uroksen emä ja veli oli jossain elämänsä vaiheessa sairastunut epilepsiaan!!! Sanoisin, että siinäpä vasta soppa!! Mutta jos jotain sattuu on tyypillistä, että pennuilla ei ole äitiä!! Ja miten helppoa se on sysätä ongelmat hyvin menestyneen koiran niskoille!!

Eräällä toisellakin kasvatillani on yli 50 pentuetta! Sen tajutessani (koira oli 3 vuotias), tuli kova kädenvääntö, omistaja sanoi, että ei ymmärrä koirista niin paljon, että jos narttu on palkittu erinomaisella näyttelyssä millä verukkeella hän voisi olla antamatta urostaan jalostukseen ja jos antaa yhdelle ja kieltää toiselta, ihmiset suuttuu!! Tämä ihminen on ymmärtänyt asian ja se on hoidossa, mutta nämä meidän luvut ovat kuitenkin melko pieniä lukuja näihin verrattuina!!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sinttura & Junttura  Liittynyt: 22 Syy 2005
Viestejä: 772
Paikkakunta: Haapajärvi

LähetäLähetetty: To 08.02.2007 0:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

stp: Tarkoitan tuolla vanhalla säännöllä kauan jo ennen kuin sinulla on ensimmäinen pentue syntynyt.

Tässä viime marrakussaa voimaan tulleet säännöt kennelliiton sivuilta:
2. KENNELNIMEN SAANTIEHDOT
Kennelnimi voidaan myöntää seuraavin edellytyksin
- hakija on täyttänyt 18 vuotta
- hakija on sopiva kennelnimen omistajaksi
- hakija on Kennelliiton ja rotujärjestön jäsen
- Kennelliittoon on toimitettu rotujärjestön lausunto asiasta tai rotujärjestön antama
todistus jäsenyydestä, josta ilmenee, että rotujärjestö ei halua antaa lausuntoa
kennelnimeä varten
- hakija on hyväksytysti suorittanut kasvattajan peruskurssin korkeintaan seitsemän (7)vuotta sitten
- hakija on allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen

Esim. tuttavani on saanut kennelnimen v.2001 ja silloin ei ole tarvinnut käydä kurssia sitä varten. Sellainen mielikuva minulla on, että joskus on kolmannen pentueen jälkeen tai kun kolmas pentue syntyy niin olla kennelnimi?? Mutta en ole itse elänyt tätä aikaa vielä koiraharrastuksen parissa joten tarkkaa en tiedä, mutta kuten Sakilainen totesi niin nämä säännöt ovat muuttuneet vuosien varrella.
_________________
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
AnttiS  Liittynyt: 13 Elo 2004
Viestejä: 184
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: To 15.02.2007 13:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Urosten ja narttujen jälkeläismääriä PDF-tiedostoina. Kaikissa taulukoissa on sekä ensimmäisen(I) että toisenpolven(II) jälkeläiset.


Narttujen jälkeläisiä lajiteltuna:


Urosten jälkeläisiä lajiteltuna:
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Henkka mies man  Liittynyt: 27 Syy 2005
Viestejä: 402
Paikkakunta: Laukaa

LähetäLähetetty: To 15.02.2007 16:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

AnttiS kirjoitti:
Urosten ja narttujen jälkeläismääriä PDF-tiedostoina. Kaikissa taulukoissa on sekä ensimmäisen(I) että toisenpolven(II) jälkeläiset.

EK jälkeläisiä kaikista jälkeläisistä
http://www.beaglejarjesto.fi/tiedostot/N_pennut_EK_pros.pdf[/list]

EK jälkeläisiä kaikista jälkeläisistä
http://www.beaglejarjesto.fi/tiedostot/U_pennut_EK_pros.pdf[/list]


Varsinkin nämä oli kyllä oikeen mielenkiintoisia taulukoita. Miten sitten pitäisi tulkita, että mitkä koirat ovat jättäneet hyvää jälkeä?? Eli tuohon on laskettu koiran pentujen EK% 1.sukupolveen asti eli pennut?? Varmaan koirasta tulee EK-kelpoinen 10v mennessä? Silloinhan 20vuotta pitäisi odottaa, ennen kuin näkee mitä kukin koira periyttää.. liian pitkään..

Saako tietokannasta ulos sellaisia yhdistelmiä, jotka ovat jättäneet % mielessä parasta jälkeä vaikka EK-kelpoisuutta mitaten.

Onko nyt niin, että jalostusmielessä noista EK% periyttäjistä pitäisi valita niitä nuorimpia, jotta niitä ehtii käyttää. Toki jos on ekat pennut ja onnistuu hyvin niin ei pitäisi vielä hötkyillä mihinkään suuntaan. Tuo katsonta kulma EK% kaikista 1.sukupolven pennuista on paljon paremmin kertova kuin EK% vaikkapa jonkun koiran sukutaulussa. Toki se kertoo sen, että on mahkut tulla hyvä pentu, jos tuuri käy mutta ei kerro tasaisuudesta. Tosin taas tutkimalla koko sisarusparvea, ei voi välttyä siltä, että kaikkia koiria ei viedä kokeeseen, vaikka kyvyt olisikin.. Kumpi sitten parempi en tiedä.. No tämä sellaista ääneen pohdiskelua.. Embarassed
_________________
-Jos ei metsästykseen jalostetulla koiralla metsästä, niin mitä sillä sitten pitäisi tehdä?-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Suomen Beaglejärjestö - Finska Beagleklubben r.y


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group