Kuka haluaisi vuosikirjan ja mitä siinnä pitäisi olla?

Aiheet jotka eivät sovi muiden katekorioiden alle.

Valvojat: Titi Rolin, ansa

Vastaa Viestiin
Anneli
Viestit: 76
Liittynyt: Pe 02.02.2007 15:31
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Kuka haluaisi vuosikirjan ja mitä siinnä pitäisi olla?

Viesti Kirjoittaja Anneli »

Rohkenen ottaa tämän asian aivan oman otsikon alle. Sillä minun mielestä vuosikirja on todella tärkeä ja tarpeellinen "työväline" meille kaikille, jotka vähänkää välittävät mitä jälkeensä jättävät!

Minun tietenkin pitäisi älytä olla hiljaa ja tyytä siihen mitä annetaan, sillä minullahan on vasta eka oma koira. MUTTA kun minä viime kesänä olin hankkimassa BEAGLEÄ, kaipasin todella näyttelytietoja ja koekäyntejä ym. eri suvuista. Kyllähän koekäyneitä tietoa löytyi ja kun jaksoi nettiä selata muutakin tietoa. Näyttelymenestyksestä ei vaan se pelkkä kirjainlyhenne kerro miten ja millä se on saatu!

Ja jos minä ja Eeva Resko kaipaamme samojen tietojen löytymistä vuosikirjasta, niin uskon että meidän väliin sopii monenlaista beagleharrastajaa, joita luulisi kyseiset asiat kiinnostavan.

Toivon, että otatte kantaa vielä asiaan ja kirjoittelette tämän otsikon alle mitä haluaisitte kirjassa olevan. Katsotaan missä vaiheessa järjestömme herää tekemään asian suhteen jotain, mikä vie asiaa eteenpäin. Minä ainakin olen halukas tekemään vaikka vähän töitäkin sen eteen, että saataisiin tällainen vuosikirja aikaiseksi jo tällä vuosikymmenellä.

Anneli Malinen
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

Vuosikirjan kannalla minäkin.

-Kirjaan tulisi ennakkovaraus, näin ollen sitä ei painettas suuria ylimääräisiä määriä. Kirjan saisi tilata ne halukkaan, eli sitä ei lähetetä jokaiselle eli sitä ei sisällytetä jäsenmaksuun.

- Riittäisikö pelkät näyttelytiedot? Ajokokeista kun saa kaikki kätevästi jo nyt tietokannasta, siellä kun pelataan näiden numeroiden kanssa. Näyttelyistä nimenomaan kiinnostaa se kirjoitettu teksti...ei niinkään ne AVO1 AVOK2
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
Pakkasaamu
Viestit: 205
Liittynyt: To 22.09.2005 9:01
Paikkakunta: Raahe
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pakkasaamu »

Kirjan kannalla minäkin.

S&J:n kanssa siinä mielessä erimieltä että minä haluaisin myös ne ajokoetulokset kirjaan esim siinä muodossa kuten ne lehdessä kerran vuodessa julkaistaan. Olisi paljon helpompi selata kirjasta molemmat tiedot kiinnostavista koirista.

Toivoisin kirjaan myös:
-rekisteröinnit; syntymäaika, kennelnimi, om ja paikkakunta. Pentueesta, sukupuoli, nimi, rekisterinro ja väri.
-tuonnit ja viennit; sukupuoli nimi ja mistä/mihin maahan
-terveystulokset siis nämä viralliset lonkka-ym.kuvaukset, ei siis mitään sairaskertomuksia.
-näyttelyarvostelut; se kirjallinen
-uudet valiot
-ajovoittaja tulokset koirakuvineen sekä päänäyttelyn parhaat sekä tulokset erillään muista tuloksista
-mahdollisesti yhdistyksen vuosittain palkitsemat koirat; mikäli tällaisia palkitaan??
-mahdolliset muut lajitulokset (agility, mejä, toko, luonnetesti josta myös osa-alue numerot) koirakohtaisesti. Näiden lajien tuloksia ei nyt niin montaa vuodessa ole verrattuna esim ajokoe- tai näyttelykäynteihin.

Kirjan kuluja voisi kattaa myymällä kokosivun/puolensivun-mainostilaa jalostusuroksille, uusille valioille, kennelmainoksille tai vaikka omalle parhaalle metsästyskaverille. Näissä voisi olla tietynlainen "valmispohja" jossa koiran perustiedot omistajan yhteystiedoilla, kuva ja 3-polvensukutaulu.

Tällainen olisikin aikamoinen tietopaketti rodustamme kerran vuodessa josta haaveilen :!:
Gia
Viestit: 77
Liittynyt: Su 02.10.2005 2:48
Paikkakunta: Kurkimäki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gia »

Vuosikirjan kannalla.

Pakkasaamun toivelistaan lisäisin:
- SBJ:n vuosikertomus
- jälkeläisarviointi
- uudet valiot kuvineen
*Olen beagle...mikä on sinun tekosyysi?*
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

SAJ:n sivuilta löytyi tällainen: http://www.ajokoirajarjesto.fi/fin/vuosikirja.htm

Siellä oli PDF tiedostona koe ja näyttelytulokset. Voi kun nuo olisi beaglejä...pitäs ottaa heti huomiseksi töistä vapaata, että sais tutkia kunnolla ;)
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
ansa
Viestit: 411
Liittynyt: To 22.09.2005 19:15
Paikkakunta: Loimaa

Viesti Kirjoittaja ansa »

Pakkasaamulla oli hyvä luettelo tuossa niistä asioista, mitä itsekin vuosikirjaan tahtoisin. Olisi suureksi hyödyksi tuollainen opus. Hirveä hommahan sen tekemisessä on, mutta uskon että se aikaa saataisiin. Terveisiä siis minultakin yhdistyksen hallitukselle :)
Henkka mies man
Viestit: 401
Liittynyt: Ti 27.09.2005 7:18
Paikkakunta: Laukaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Henkka mies man »

Sinttura & Junttura kirjoitti:SAJ:n sivuilta löytyi tällainen: http://www.ajokoirajarjesto.fi/fin/vuosikirja.htm

Siellä oli PDF tiedostona koe ja näyttelytulokset. Voi kun nuo olisi beaglejä...pitäs ottaa heti huomiseksi töistä vapaata, että sais tutkia kunnolla ;)
SAJ:vuosikirja on minun mielestä hyvä. Siitä jos ottaa mallia niin ei mene pahasti metsään. Jalostamisen kannalta kuitenkin pidän nettiä parempana. Yksikertaisesti vain siksi, että sinne tieto tulee nopeammin ja on sopivasti rajattavissa halutun mukaan. Tuo vuosikirja ihan vaan siksi, että jää tieto hyvin arkistoon talteen paperisena ja sitä on kiva lueskella vaikka sohvalla.
-Jos ei metsästykseen jalostetulla koiralla metsästä, niin mitä sillä sitten pitäisi tehdä?-
Sakilainen
Viestit: 58
Liittynyt: Ma 26.12.2005 12:01

Viesti Kirjoittaja Sakilainen »

Beaglein koetuloksista on julkaistu Pasi Koivurannan toimesta vuosikirja neljältä koekaudelta. Näyttelytulosten / -arvostelujen puuttumisesta voisi Pasi kommentoida tarkemmin, muistini mukaan niiden puuttuminen ei ollut kuitenkaan tekijästä kiinni. Vuosikirjat löytyvät näiltä sivuilta kohdasta ”hakemisto/vuosikirjat”. Pasi teki työn vapaaehtoisesti omasta aloitteestaan ja aktiivisuudestaan kehittää rotua ja sen jalostusta, saamatta siitä mitään korvausta SBJ:ltä. Kustannukset (kopiointi) hän kattoi aluksi pienellä maksulla, myöhemmin kopioinnin maksoi koe- ja koulutusjaosto tällöin monisteet olivat halukkaille ilmaisia. Tietokannan tultua nettiin todettiin vuosikirja tässä muodossa tarpeettomaksi.
Em. vuosikirjojen rakenne on koetulosten osalta sama kuin SAJ:kin oli. SAJ:kin näyttely tuloksissa on vain yksi sanallinen arvostelu/ koira mikäli palkintosija on sama; mikäli näyttely arvosteluissa on hajontaa julkaistaan paras ja huonoin arvostelu.

Jos vuosikirjaa todella halutaan pitää sen tekemisen taakse saada SBJ:n hallituksen tuki (=rahoitus budejttiin) sekä SBJ:n jalostusjaoston hyväksyntä (jonka takana näyttelyarvostelut ovat).

Vuosikokouksen päätöshän varmistaisi hallituksen ja em. jaoston tuen. Jäsenaloitteella vuosikokouksen kanta tällekin asialle on selvitettävissä.
Maria-Riitta Huhta
Viestit: 185
Liittynyt: Pe 06.10.2006 14:43

Viesti Kirjoittaja Maria-Riitta Huhta »

Ei varmasti ole ensimmäinen kerta kun SJB ei ota rahallisesti kantaa "hyvälle työlle". Mitenkä se sitten olis jos vuosikokoukseen laitettais menemään ATRESSI jossa on olis sit nimet jotka olis sitä mieltä et tarvitaanko me sitä, auttaisko se niitä päättäjiä :?:
eeva resko
Viestit: 420
Liittynyt: To 31.08.2006 21:47

Viesti Kirjoittaja eeva resko »

Sanoin jo aikaisemminkin, että varmasti pitäsi laittaa asia vuosikokouksen esityslistalle. Tämä on hanke joska kaikkien jäsenten pitäsi olla tietoisia, samoin jäsenillä pitäisi olla mahdollisuus saada sanoa sanottavansa puolesta tai vastaan. Samalla kai pitäisi nimetä henkilö joka kerää itselleen "toimikunnan" ja ottaisi selvää missä opus kannattaisi
painaa eli kysyä tarjouksia, jotka sitten pitäsi johtokunnalle esittää ja hyväksyttää. Hommaa on paljon, vaikka en olekaan koskaan ollut mitään tälläistä tekemässä, mutta arvosteluitten kirjoittamisessa on jo melkoinen työ! Samoin joku tarvii olla kielitaitoinen joka kääntää ulkolaiset arvostelut... Mitä sivusta olen seuraillut, joissain yhdistyksissä on ollut useampia kirjoittajia.... Beaglejenkin osalle tulee varmaa toista sataa näyttelyä vuodessa! Kun pääsee tästä "synnytystuskasta" yli, eli tehtyä ensimmäisen kirjan, niin eiköhän se sitten rullaa suht´omalla painollaan. Jokainen tietää tehtävänsä ja niitähän voi sitten parannella. Kaikkihan yleensä tarvii opetella kantapään kautta!
Remu
Viestit: 107
Liittynyt: La 28.01.2006 13:47
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Remu »

Täälläkin eräs joka kyllä ostaisi sitten vuosikirjan, jos sellaisen kokoon saisi. Pakkasaamun listan koen hyväksi.
Jänispiiska ja kaksi Koppakuoriaista.
timkil
Viestit: 302
Liittynyt: Ma 06.09.2004 19:50
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja timkil »

Palaan vielä tähän vuosikirja-asiaan ja toivon hartaasti, ettei kukaan ota mielipiteistäni itseensä.

Monessa aiemmassa viestissä sekä tässä, että naapuritopicissa moitiskellaan beaglejärjestöä siitä, ettei se saa aikaiseksi julkaista vuosikirjaa, vaikka monet yhtä pienet ja pienemmätkin rotujärjestöt sellaista julkaisevat. Tähän asiantilaan täytyy tietysti olla joku syy.

Beaglejärjestöllä on ollut onni saada toimintaan mukaan kaksi avainhenkilöä. Jo aikoja ennen tietokoneiden yleistymistä ja ennen kuin internetistä osattiin vielä haaveillakaan, aloitti Lehtosen Seppo beagletietojen tallentamisen ja järjestämisen tietokannaksi. Sepon dbase-tietokantasovellukseen oli rakennettu lukuisia erilaisia hakumahdollisuuksia, jotka olivat tuohon aikaan ällistyttävä edistysaskel ja apuväline, joka oli kaikkien halukkaiden jalostusneuvojien käytössä.

Kului aikaa, tietokoneet muuttuivat Windows-pohjaisiksi ja internetin ihmeellinen maailma avautui joka kodin ikkunaksi maailmaan. Toinen avainhenkilömme, Salkosen Antti, teki vuorostaan suurenmoisen työrupeaman ja toteutti tietokannasta uuden version, nyt nettiselaimen kautta käytettävän. Oli tapahtunut toinen jättiharppaus kohti kokonaisvaltaista tiedonjakamisen ja –saamisen aikaa.

Mitä tämä muutos käytännössä merkitsi?

Meitä on vielä semmoisiakin harrastajia, jotka muistavat Antti Keskimaunun beagletilastokirjat, joiden selaileminen saa vieläkin ainakin minut hengästymään. Satoja sivuja aluksi käsipelissä ja sittemmin koneella kirjoitettua pientä tekstiä ja taitavasti piirrettyjä sukupuita. Ylempänä Savolaisen Erkki viittasi Pasi Koivurannan vuosikirjoihin, jotka olivat selkeää jatkoa Keskimaunun työlle.

Nyt on aika ajanut tämän tapaisen tiedonvälityksen ohi, Erkin sanoin: ”Tietokannan tultua nettiin todettiin vuosikirja tässä muodossa tarpeettomaksi”.

Sepon ja Antin työn tuloksena on käytössämme tietokantasovellus, jonka arvo taitaa monella vieläkin jäädä käsityskyvyn ulkopuolelle – varsinkin kun työ on tehty lähes korvauksetta, talkootyönä. Jos on takavuosien kirjojen kokoamisessa valutettu hikeä, niin ei ole syntynyt sormia napsauttamalla nämä modernimmatkaan, monin verroin monipuolisemmat sovellukset. Beaglejärjestön tietokanta kelpaa sisältöineen ja hakumahdollisuuksien monipuolisuudellaan takuulla malliksi mille tahansa rotujärjestölle.

Työmäärän valtavuutta kuvannee Kennelliiton koiranettiprojektin tuskainen taival – koiranetti on tietokanta sekin. Koiranettiä on toteutettu palkkaamalla töihin ulkopuolista atk-tietotaitoa. Kennelliiton toimitusjohtajan Juha-Pekka Ripatin mukaan rahaa on tähän mennessä palanut 1.5 miljoonaa euroa, ja jokainen lantti on mennyt toistaiseksi haaskuun ja kirjattu kennelliiton tappioksi vuodelle 2006. Lopulliset kustannukset ovat Ripatin mukaan arviolta n. 3.5 miljoonaa euroa!

Kaikilla rotujärjestöillä ei ole ollut käytössään yhtä taitavia toimijoita kuin meillä. Siksi ne joutuvat edelleen jakamaan tietoa jäsenistölleen vanhanaikaiseen tapaan – vuosikirjan muodossa. Jostakin syystä meidänkin porukassamme tuntuu olevan halua palata takaisin näihin ”vanhoihin hyviin aikoihin”. Osalla tämänkin keskustelun tiimellyksessä mainituista rotujärjestöistä on toki jonkunlainen tietokantasovellus kotisivuillaan olemassa, mutta käykääpä katsomassa ja vertailkaa – beaglejärjestön ei tarvitse hävetä!

Ylempänä on monen kirjoittajan voimin listattu niitä asioita, joita vuosikirjassa tulisi olla. Kokeilin huvikseni hakea vaadittuja asioita käyttäen apuna järjestömme nettitietokantaa ja Kennelliiton jalostustietojärjestelmää. Vaadituista asioista jäivät löytymättä vain nuo sanalliset näyttelyarvostelut.

Katsoin nopeasti sen, mitä jalostuksellista tietoa sanallisten näyttelyarvostelujen hakeminen vuosikirjaan meille toisi. Valitsin näyttelyvuoden 2005, sillä vuoden 2006 tietoja ei vielä ole saatavissa. Tuolta vuodelta löytyi yhteensä 1060 beaglen näyttelykäyntiä yhteensä 421 koiralta. Järjestöllä on olemassa EK-luokitus, johon päässeet koirat ovat osoittaneet olevansa käyttökelpoista jalostusmateriaalia. Näistähän me olemme eritoten kiinnostuneita, mutta nykyisin EK:ssa olevia koiria oli vuonna 2005 käynyt näyttelyssä 28 kappaletta, vain 6.6% kaikista näyttelyissä käyneistä koirista. Ylivoimaisesti suurin osa näyttelyissä käyneistä koirista ei ollut käynyt eikä tule koskaan käymäänkään kokeissa. ”Näyttelylinjaisen” kennelnimen omaavia koiria oli tuon vuoden näyttelyissä käyneistä 22.8%.

Vuosikirjaan haluttuja koirien kuvia on julkaistu Suomen Beagle-lehdessä, joten nekin on ollut nähtävillä. Lehden kakkosnumerossa on vuosittain vielä julkaistu edellisen vuoden koe- ja näyttelytulokset paperiversiona niille, jotka eivät nettiä käytä. Siksi en koe beaglejärjestöä salaseurana, joka panttaa tietojaan – tällainenkin syytös tässä esitettiin.

Paperinen vuosikirja häviää monessa suhteessa tietokantaversiolle. Ensinnäkin vuosikirjaan väkisinkin vilahtavia virheitä on mahdotonta jälkikäteen korjata. Virheetöntä vuosikirjaa ei voi olla, sillä jo Kennelliitolta saatavassa aineistossa on virheitä. Nettiversiosta on Antti niitä silloin tällöin joutunut paikkaamaan, mutta paperisessa vuosikirjassa ne pysyisivät maailman tappiin. Lisäksi vuosikirja olisi jatkuvasti auttamatta vanhaa tietoa, kun internetin kautta käytettävää tietokantaa päivitetään säännöllisesti (=usein). Nettitietokannan virtuaaliparituksen kätevyyden ovat varmasti todenneet kaikki sitä kokeilleet – tämäkään ei toimi paperiversion avulla.

En siis jaksa uskoa, että vuosikirjaan satsattu aika, vaiva ja raha vastaisivat saavutettua hyötyä. Sen sijaan uskon, että ylimääräiselle energialle olisi beaglekentässä tärkeämpiäkin purkautumiskanavia.

Korostan vielä, että kirjoitan tämän puhtaasti omana mielipiteenäni, en järjestön jalostusjaoston käsityksenä.

Timo K.
Timo Kilpeläinen
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

timkil kirjoitti:Ylempänä on monen kirjoittajan voimin listattu niitä asioita, joita vuosikirjassa tulisi olla. Kokeilin huvikseni hakea vaadittuja asioita käyttäen apuna järjestömme nettitietokantaa ja Kennelliiton jalostustietojärjestelmää. Vaadituista asioista jäivät löytymättä vain nuo sanalliset näyttelyarvostelut.

Timo K.
En vedä herneitä nenään...niitä on silllä jo ennentäänkin niin paljon, mutta...

Jos meillä nyt sitten on kerta niin hieno tietokanta kaikkine mahdollisine hakumahdollisuuksineen, niin ei luulis olevan kova homma lisätä sinne nuo näyttelyarvostelutkin?! Löytyyhän ne jo pystykorviltakin!

Vai, että vain EK koirien näyttelyarvostelut tulisi vain kirjata...Niillä EK koirilla on myös sisaruksia joilla voi joku ulkomuodollinen virhe toistua, se että yksi sisarusparvesta on hieman parempi kuin muut ei tarkoita vielä mitään. Minua ainakin kiinnostaa tietää mitä sen "vähän paremman" koiran sisarukset ovat saaneet rakenteesta sanomista.


Henkilökohtaisesti haluan myös tietää miten laskit tuon "näyttelylinjaisten" määrän?? Kuuluvatko ne kasvattajat niihin joiden kasvatit eivät ole startanneet kokeissa vai ulkomaalinen kennelnimi vai ovatko kasvatit palkittu liiaksi serteillä vai?
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
eeva resko
Viestit: 420
Liittynyt: To 31.08.2006 21:47

Viesti Kirjoittaja eeva resko »

Talkootyöllä mielestäni kaikki, paitsi ajokoirajärjestön vuosikirjat ovat tehty? Kai se on vain niin, että ketä mikäkin kiinnostaa.... Minä olen ainakin säilyttänyt eri rotujenkin vuosikirjoja!! Kyllä minusta on jo pelkästään se mielenkiintoista, mitä eri tuomarit ovat sanoneet samasta koirasta! Vuosikirjassa on aina kerätty yhden vuoden asiat nippuun. Kaikilla ei ole tietokoneita! Miten se vuosikirja voisi olla niin vaikeaa.... Jos kerran halukkaita tekijöitä on? Jopa sellaisia, jotka ovat vuosikirjoja tehnyt aikaisemminkin!!
Pakkasaamu
Viestit: 205
Liittynyt: To 22.09.2005 9:01
Paikkakunta: Raahe
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pakkasaamu »

timkil kirjoitti:
Lehden kakkosnumerossa on vuosittain vielä julkaistu edellisen vuoden koe- ja näyttelytulokset paperiversiona niille, jotka eivät nettiä käytä.

Timo K.
En yhtään halua väheksyä tuota vuosia sitten tehtyä urakkaa että tiedot on laitettu tietokantaan.

Ja kun noista näyttelytuloksista pelkkä tulos ei kerro koirasta tuon taivaallista, vaan juuri se kirjallinen osio ja mieluusti useampi arvostelu. Julkaistaanhan ajokokeistakin kaikki ansiopisteet yms. Eihän ajokokeistakaan pelkkä BEAJ1 tai BEAJ0 sano mitään mitä metsässä on tapahtunut ja mitä koira on tehnyt tai jättänyt tekemättä.
Vastaa Viestiin