Pennuttamisväli

Aiheet jotka eivät sovi muiden katekorioiden alle.

Valvojat: Titi Rolin, ansa

Vastaa Viestiin
KeijoN
Viestit: 770
Liittynyt: Ti 04.10.2005 11:57
Paikkakunta: Laukaa

Pennuttamisväli

Viesti Kirjoittaja KeijoN »

Noin henkilökohtasesti ja eläinrakkaana toivoisin, että jätettäis se yksi juoksu väliin, ennenkuin ruvetaan uutta pentuetta suunnittelemaan.
Ei niin hyviä koiria oo olemassakaan, että tätä sääntöö pitäis rikkoo.
Kyllähän näitä erikoislupia saa, ei sen puolee.
Voipihan se olla kun minuakin kiikutettiin aina tissi-ikäsenä imetettemässä kaikilla kyläkunnan akoilla, kun vanhimman velipojan kanssa oli ikäeroo vajaa vuosi.
Sillä nää jututkin on ehkä tammoosia.
Corner
Viestit: 722
Liittynyt: Ti 27.11.2007 14:55

Viesti Kirjoittaja Corner »

=D> =D>

Hyvää kevättä Keijolle!
päivijohanna
Viestit: 54
Liittynyt: Pe 09.10.2009 18:11
Paikkakunta: Raasepori
Viesti:

Viesti Kirjoittaja päivijohanna »

Pistipä silmiin äsken pentue, missä nartun synnytyksille jää väliä 7 kuukautta. Aika rankkaa touhua minusta. Ja jos nyt oikein tulkitsin, ei voi olla edes kyse vahinkoastumisesta, vaan ihan tarkoituksella tehty. Voi taas tietysti olla, että mun ajattelu on liian kukkahattutätimäistä, mutta kyllä tuo tiineys ja imetysaika plus pentujen hoito käy nartun kropan päälle niin paljon, että palautumusaikaa pitäisi antaa.
Hare
Viestit: 63
Liittynyt: La 01.05.2010 20:34
Paikkakunta: Ii

Pennuttamista vai jalostusta?

Viesti Kirjoittaja Hare »

Jo pennut tehneellä koiralla on pennutus mahdollista käsittääkseni kohtuullisen kauan, joten käypi sääli peräkkäisiin juoksuihin astuttettuja. Olisi mielenkiintoista kuulla perustelut moiseen.

Pentueista kun on kerran puhe, niin tulee mieleen myös tuo samojen yhdistelmien toistaminen. Tästäkin olisi mielenkiintoista kuulla jalostajien mielipiteitä.

Mitä ollaan sitten mieltä pentuemäärästä per narttu?
Mehtokummun
Viestit: 63
Liittynyt: Su 27.01.2013 19:02
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mehtokummun »

Pentueiden uusiminen... Samaista asiaa miettinyt itsekkin. Tälläkin asialla on monta puolta. Plus merkkiselle puolelle kallistuu omasta mielestäni. Jos pentue on ollut terve (ei vikoja, virheitä). Pentu määrä on ollut suuri. Pennut syttyneet toimimaan varhain. Hyppy ns. tuntemattomaan mietityttää hieman enemmän...
Gwenna
Viestit: 24
Liittynyt: Su 23.02.2014 14:14
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gwenna »

Samaa mieltä olen Keijon kanssa!
Kennelliiton rekisteröintisääntö kuitenkin jättää tähän laillisen mahdollisuuden: "Nartulla saa olla enintään viisi pentuetta. Pentueiden syntymien välisen ajan tulee olla vähintään 10 kuukautta, mutta tätä tiheämpi pennutus sallitaan alle 8-vuotiaalle nartulle yhden kerran ilman poikkeuslupaa."

En vaan ymmärrä tätä uusimisperustetta :oops:
Mehtokummun
Viestit: 63
Liittynyt: Su 27.01.2013 19:02
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mehtokummun »

Meinaatko Gwenna uusimisasialla tuota minun edellistä viestiäni. Siinä en viitannut tähän lyhyeen pennuttamisväliin, josta alussa oli puhetta... Mikä olis sitten hyvä peruste saman yhdistelmän uusimiselle?
imppa
Viestit: 231
Liittynyt: Ke 25.10.2006 16:01
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja imppa »

Tuo pennutusväli on minusta hyvä kennelliiton ohjeistuksen mukaisena, ellei ongelmia ole ilmennnyt, noin periaatteessa.
Yhdistelmien uusimisesta on kertynyt joitakin kokemuksia uroksen omistajan kannalta katsottuna. En ole huomannut mitään eroa pentueissa sillä tiedolla arvioituna, mitä olen niistä saanut. Yleensä uusintoja tehdään vain hyvin onnistuneen pentueen jälkeen, joten eipä siitä ole tietoa, että tulisiko epäonnistuneen pentueen jälkeen uusinnasta sen kummepia.
Suurempi ongelma rodun kannalta tulevaisuutta ajatellen ovat yhdelle urokselle kertyneet suuret pentumäärät. Mielestäni uroksen omistajan pitää tuntea vastuunsa ja pitää pentumäärä kohtuullisena. Vaikka rotujärjestö ei ole ylärajaa asettanut, niin joku 80 pentua yhdelle urokselle on kyllä ehdoton maksimi, vaikka jälki olisi millaista tahansa. Nuorelle lahjakkaalle urokselle olisi hyvä saada muutamia pentueita eri linjoista olevien narttujen kanssa ja sitten pitää taukoa. Näin nähtäisiin, että millainen periyttäjä on kyseessä. Sama logiikka pätee myös narttuihin sikäli, että hyville periyttäjille voisi hankkia enemmän pentueita, mutta jos jälki on huonoa, niin pitää olla kanttia jättää pentueet vähemmälle.
Gwenna
Viestit: 24
Liittynyt: Su 23.02.2014 14:14
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gwenna »

En tarkoittanut Mehtokummun kommenttia, vaan mietin sitä pentueilmoitusta.

Edelliset pennut 7 kk vanhoja, nartun astutushetkellä ovat olleet vasta 5-kuisia! Niiden terveys on vain mutu-juttu, koska virallisia tuloksia ei ole. Samoin on tuon ajopuolen kanssa eli siinäkin mennään ns. kuulopuheiden perusteella.

Uusintayhdistelmä on mielestäni vallan paikallaan, jos pentueesta on hyviä, virallisia tuloksia olemassa.

Tämä on vain minun mielipiteeni eikä siitä kenenkään kannata palkokasvia vetää hengityselimiin :D
KeijoN
Viestit: 770
Liittynyt: Ti 04.10.2005 11:57
Paikkakunta: Laukaa

Viesti Kirjoittaja KeijoN »

Ton nim. Gwennan kanssa meillä on ihan samallainen ajatusmaailma, mutta se siitä.
Impan asialliset ja kokemuksen painotteiset kirjotukset on sitä luokkaa joita on vaikee mennä korjaamaan.
Sen verran kuiteskin omana mielipiteenä sanoisin tosta yhden uroksen pentumäärästä, että aina pitää huomioida myös miten paljon yhtä hyvä suosikkiuroksen velikin astuu.
Jokainen varmaankin tietää mitä koiria tarkotan.
Jerin jälkeläisistä ei ole mulla kovinkaan paljoo ole tietoo, mutta hyviä täytyy olla kun en ole moitettakaan kuullu, mutta Hempan alle käy näköjään narttu kun narttu, jälkeläiset pelittää.
Kaikki vanhempi väki muistanevat Kiilan kaksoisvaliourokset Timin ja Peetun.
Molempia koiria olen päässyt kerran tuomaroimaan ja sanoisin, että Timi oli metsäkoirana parempi, mutta Peetu näyltään ja jalostuskoirana.
Muistakaa sitten se, että nää on vaan niitä minun arviointeja, joita ei tarte ihan tosissaan ottaa.
Viimeksi muokannut KeijoN, Ma 06.04.2015 17:25. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Gwenna
Viestit: 24
Liittynyt: Su 23.02.2014 14:14
Paikkakunta: Juupajoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gwenna »

Ei varmasti olisi beaglenkaan kohdalla pahitteeksi samanlainen rajoitus, kun joillakin roduilla on.

Esim. tyyliin 20 pentua rekisteröidään ns. suoraan, mutta sen jälkeen rekisteröidään ko. uroksen jälkeläisiä vasta, kun sen aiemmista jälkeläisistä vähintään 40 % on tutkittu (silmät, sydän, lonkat, kyynärpäät, polvet, selkä sekä geenitestit PK, Factor VII deficiency ja MLS).

Mielestäni tällä systeemillä saataisiin oikeasti tietoa rodun terveydestä. Nythän se on vain ns. omissa silmissä :wink: tyyliin, ettei ole koskaan ontunut eikä muutakaan vaivaa ole ollut. Todellisia yllätyksiä voipi löytyä, kun röntgenin tutkailuun joutuu tai silmiä aletaan peilailemaan.

Tämän olen ihan omakohtaisesti kokenut kultaisennoutajan kanssa. Ei ontumisia, ei mitään, joten kuvittelin kaiken olevan ok, mutta kuinkas kävikään...tyly tuomio eli D:n lonkat -> jalostuskelvoton.
Koira nyt 12v ja ontumatta kulkee edelleen :lol: Jos ei olisi kuvattu, olisin edelleen sitä mieltä, että täysin terve koira :roll:

Lisäänpä vielä tähän loppuun, että juu...noiden kaikkien tutkiminen on kallista. Pyysin muutamalta klinikalta taannoin hinta-arviota koko setille: keski-arvoksi tuli n. 690 €.
Jarde
Viestit: 121
Liittynyt: To 04.09.2008 11:25

Viesti Kirjoittaja Jarde »

Mielenkiintoista....joo huomasin itsekkin saman että peräkkäisiin juoksuihin astutettu. Jos joku koira on pärjännyt kokeissa hyvin, niin miksi samalla koiralla pitää kaikkien astuttaa?
Itse ainankin toivon että oman koiran jälkeläisistä tulisi terveitä sekä ajavia jänis piiskoja :-D. Kuukauden sisällä pitäisi syntyä emä ainaskin on kuulemma kun jalkapallon syönyt :-)
Jotenka taisi astutus onnistua, tässä on ainaskin uuta verta tulossa. Ottaisin itsekkin omasta jälkeläisen jos olisi toisenlainen tilanne, lapset isompia ja tilaa enempi. Muutama onkin jo varattuna ko. Yhdistelmästä toivon mukaan metsämiehille/naisille. Mielenkiintoista aikaa parhaillaan.
Vastaa Viestiin