Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko   SUOMEN BEAGLEJÄRJESTÖ
 ALKUUN  BEAGLE-INFO  HAKEMISTO  JÄRJESTÖ  JALOSTUS  TIETOKANTA  TULOKSIA  FOORUMI  VIESTIT
OhjeOhje  HakuHaku  Omat tiedotOmat tiedot  Yksityiset viestitYksityiset viestit  RekisteröidyRekisteröidy  Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään

HÄNTÄMUTKA VAI MUTKA HÄNNÄSSÄ

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
imppa  Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 231
Paikkakunta: Kajaani

LähetäLähetetty: Ti 14.10.2014 19:29    Viestin aihe: HÄNTÄMUTKA VAI MUTKA HÄNNÄSSÄ Vastaa lainaamalla viestiä

Tämän jutun otsikko saattaa aiheuttaa ihmetystä ja toteamuksia, että sama asia. Näin olen itsekin asian luullut olevan, että jos häntä on enemmän tai vähemmän kiero, niin häntämutkastahan siinä on kyse.
Näin ei onneksi aina kuitenkaan asia ole, vaikka mitään vammaakaan ei olisi taustalla.
Meille tuli keväällä tammikuun lopulla syntynyt beaglepoika, joka oli ennen luovutusta tarkastettu eläinlääkärissä, enkä itsekään siinä mitään poikkeavaa silloin nähnyt. Kaikki näytti olevan kunossa ja pennun kehitys kaikinpuolin normaalia, kunnes n. 4 kk:n iässä huomasin hännän taipuvan keskikohdaltaan hieman sivuun. Siinä vaiheessa ei voinut ärräpäiltä välttyä, koska asialle en muuta syytä keksinyt kuin häntämutkan. Aika kuli ja pentu kasvoi, mutta sama pieni taipuma hännässä säilyi. Kaivoin kaiken mahdollisen tiedon esille, mitä häntämutkasta löysin, mutta kaikki tuntui vain puhuvan periytyvän vian puolesta.
Paikallisen eläinklinikan kokenut lääkäri opasti, että kasvun loputtua n. 8 kk:n iässä voitaisiin häntä kuvata ja sulkea pois mahdolliset vammat sikiövaiheessa tai myöhemmin ja niin sovittiin.
Vajaa kuukausi sitten häntä kuvattiin ja samalla myös selkä. Selän osalta kaikki oli hyvin ja se oli jo suuri helpotus. Häntäkuvat olivatkin sitten mielenkiintoiset. Kuvista nähtiin heti, ettei mitään vammoja nikamissa ollut, mutta kun ne muutoinkin näyttivät täysin normaaleilta niin nikamien kuin nikamapintojenkin osalta. Kuvat lähtivät sitten kennelliittoon arvioitavaksi ja lausunnolle.
Tänään posti toi lopulta odotetun lausunnon ja täytyy myöntää käden hieman vapisseen kuorta avatessa. Lausunnossa todetaan ko. nikamien päätelevyt hieman pyöristyneiksi, mikä aiheuttaa hännä taipumisen,mutta häntämutkasta ei ole kyse. Tänään on meillä juhlapäivä.
Ajattelin kertoa koko episodin, ettei kukaan pelkän hännässä olevan mutkan takia tuomitsisi koiraansa tutkituttamatta kelvottomaksi.
Meillä Bopi elelee nyt täysin normaalia beaglen elämää pienestä kauneusvirheestä huolimatta ja saa taitojensa edellyttämät mahdollisuudet harrastusten parissa. Kaikesta harmituksesta huolimatta tuli taas opittua jotakin uutta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
timkil  Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 302
Paikkakunta: Lieto

LähetäLähetetty: Ti 14.10.2014 23:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kekkonen kuulemma aikoinaan sanoi että "niin on jos siltä näyttää". Impan kertomus kumoaa tämän väitteen.

Minä tiedän toisenkin beaglen, jolla oli mutka hännässä ilman häntämutkaa. Tällä koiralla syynä oli häntäruodin vieressä oleva rasvapatti, joka paljastui niin ikään röntgenkuvauksessa. Käsin kopeloimalla olisi varmaan näyttelyssäkin tuomittu häntämutkaksi. Ja voihan sitä periaatteessa koiralla olla hampaatkin väärin ilman varsinaista nollaavaa purentavikaa.

Ei se Bopin häntä varmaan niin pahasti mutkalla ole, että vänkäisi ajojäljeltä väkisin sivuun?

Timo K.

Lisäsin röntgenkuvat (toinen päältä, toinen sivulta) ja eläinlääkärin lausunnon em. koiran hännästä. En ole kysynyt omistajan lupaa, mutta katsotaan kuinka käy...
_________________
Timo Kilpeläinen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
JTH  Liittynyt: 29 Mar 2010
Viestejä: 51
Paikkakunta: Laihia

LähetäLähetetty: To 13.11.2014 11:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä on myös nuoremman beaglen häntä aiheuttanut hämmästystä ja kummastusta. Pentuetarkistuksessa ei mitään poikkeavaa huomattu eläinlääkärin toimesta, emmekä mekään olleet hännässä kummallisuuksia havainneet. Olisikohan koira ollut 3 kuukauden ikäinen, kun hännän pää alkoi tuntumaan jäykähköltä. Ensimmäisiin näyttelyihin mentiin siis vähän pelko takamuksessa, kun häntää ei ollut sen paremmin tutkittu, jotta mikä siellä oikein on vikana. No, näyttelyistä tulos saatiin, ja samalla koko häntäasia unohtui, mutta hetkellisesti... Kolmansiin näyttelyihin kerettiin koiran kanssa, ja siellä tuomari antoi laatuarvosteluksi HYLätyn häntämutkan takia. Sen jälkeen tulikin ajankohtaiseksi tutkituttaa (ts. kuvauttaa) häntä, ja selvittää vian laatu.

Hännästä otetuissa rtg-kuvissa näkyi selvästi, että hännän pään viimeiset nikamat ovat yhteenkasvaneita.

Tässä vaiheessa pettymys oli suuri, koska häntämutkassahan on (ainakin minun käsityksen mukaan) kysymys hännän nikamien luutumisesta yhteen. Kuvat lähtivät kuitenkin Kennelliittoon lopullista lausuntoa varten, jossa sanotaan näin:
”Rtg-kuvat hännänpäästä kahdesta suunnasta. 4 viimeistä nikamaa ovat yhteenkasvaneet mutta nikamanvartalot ovat suoria.”.

Onko siis kyseessä häntämutka vai mutka hännässä? Itse tulkitsen lausunnon niin, että kyseessä ei ole häntämutka kerran nikamat eivät ole epämuodostuneita. Mutta kyllähän tämä lausunto jättää tosiaankin sen tulkinnan varan, mikä ei näyttelyissä välttämättä ole hyvä juttu...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kahaltaja  Liittynyt: 24 Elo 2009
Viestejä: 581
Paikkakunta: Juva

LähetäLähetetty: Ma 17.11.2014 18:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JTH kirjoitti:

Onko siis kyseessä häntämutka vai mutka hännässä? Itse tulkitsen lausunnon niin, että kyseessä ei ole häntämutka kerran nikamat eivät ole epämuodostuneita. Mutta kyllähän tämä lausunto jättää tosiaankin sen tulkinnan varan, mikä ei näyttelyissä välttämättä ole hyvä juttu...


enemmän, kuin näyttelylliseen, nikamien yhteenluutuminen vaikuttaa jalostukselliseen näkökulmaan: häntähän on suora jatke selkärangalle.
_________________
Tietämättömyys ei ole niin suuri häpeä kuin haluttomuus oppia. -B. Franklin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Suomen Beaglejärjestö - Foorumin päävalikko -> Yleinen keskustelu Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Suomen Beaglejärjestö - Finska Beagleklubben r.y


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group