SBJn jalostuskysely

Aiheet jotka eivät sovi muiden katekorioiden alle.

Valvojat: Titi Rolin, ansa

Pakkasaamu
Viestit: 205
Liittynyt: To 22.09.2005 9:01
Paikkakunta: Raahe
Viesti:

SBJn jalostuskysely

Viesti Kirjoittaja Pakkasaamu »

Olisi mukava tietää onko tähän jalostuskyselyyn tullut paljon vastauksia? Ja onko näistä saatua tietoa miten jatkossa saatavilla?

Muutamat "kasvattajat" kun eivät halua tällaisiin kyselyihin vastata siinä pelossa etteivät saa pian seuraaviaan pentuja myydyksi. :shock:
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

Kiinnostas minuakin...

Tarkoitit varmaan tätä:

Terveyskysely
Jalostusjaosto haluaa tietoja koirista, joissa on ilmennyt joku seuraavista vioista:

- kivesvika
- purentavika
- häntämutka
- epilepsia

Tavoitteena on kerätä niin täydellinen aineisto, että internetsivujen virtuaaliparitukseen voitaisiin lisätä riskiä kuvaava väri kaikkien näiden vikojen osalta. Tarkoituksena on helpottaa kasvattajien valintoja ja säilyttää rotu mahdollisimman terveenä.

Tiedot mieluiten sähköpostilla tai kirjeellä. Katso myös jalostuspalsta 1/2006.

Timo Kilpeläinen
timo.kilpelainen@utu.fi
Raivaajankuja 12,
21420 Lieto
0400-509699
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
Pakkasaamu
Viestit: 205
Liittynyt: To 22.09.2005 9:01
Paikkakunta: Raahe
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pakkasaamu »

^Juuri tätä.

Esimerkiksi pystykorvien omassa tietokannassa on jokaisella koiralla sarake jossa merkintä hampaista (kaikki hampaat, puuttuu 1-4 hammasta, puuttuu enemmän kuin 4 hammasta) ja muusta terveydestä.
Sohvi
Viestit: 772
Liittynyt: La 29.10.2005 16:38

Viesti Kirjoittaja Sohvi »

Itseäkin kiinnostaa, vastasin kyselyyn kasvatinomistajamme puolesta.

Onkos tuollaisiakin "kasvattajia" olemassa? :shock:
timkil
Viestit: 302
Liittynyt: Ma 06.09.2004 19:50
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja timkil »

Tervehdys,

tähän mennessä on vastauksia tullut vain yhdeksältä kasvattajalta ja muutamalta yksittäisen koiran omistajalta. Yhteensä jollakin tavoin "viallisiksi" on ilmoitettu 52 koiraa, joka on ilman muuta vain pieni osa todellisesta määrästä.

Beagletietokannassa on nimittäin tällä hetkellä liki 33 000 koiraa ja ilmoitettujen perusteella on alle 0.16%:lla koirista jokin yllä mainittu vika. Ei taida pitää paikkaansa...

Näyttää siis pahasti siltä, että aineistosta ei saada niin kattavaa, että sitä voitaisiin sen kummemmin analysoida saati että sen perusteella voitaisiin tietokantaan rakentaa ne liikennevalot.

Toivotaan, että vastausten määrä kasvaa, yhteistä hyötyähän siitä vain olisi. Koiristaan ilmoittaneet kasvattajat ovat tajunneet homman jujun, muut joko aristelevat tai asia ei muuten vain tunnu tärkeältä.

Noiden 52:n koiran osalta jakautuma on tällä hetkellä seuraava:

alapurenta 14
ristipurenta 1
tasapurenta 1
yläpurenta 10
määrittelemätön purentavika 5
kivesvika 15
häntämutka 6

Timo K.

ps. epilepsiatutkimus on edennyt näytteenottovaiheeseen (näytteitä on siis jo otettu ja lisänäytteistystä organiseerataan parhaillaan) ja mikäli kaikki menee nappiin, uskon jo tulevana talvikautena tietävämme paljon enemmän rodun epilepsiageenivirheestä, sen periytymistavoista ynnä vältettävistä yhdistelmistä.
Timo Kilpeläinen
VvM
Viestit: 546
Liittynyt: La 15.10.2005 5:00
Paikkakunta: Ruotsalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja VvM »

Omasta puolestani iso kumarrus ja kiitos hienosta työstä beaglen eteen, Timo. On mahtavaa kun järjestöllä on henkilöitä jotka tekevät eivätkä vain odota että kaikki tulee valmiina. Enpä malta olla samalla kiittämättä myös kahta miestä jotka ovat helpottaneet omaa kasvatustoimintaa tosi paljon hienojen ja paljon työtä vaatineiden tietokantojen muodossa! kiitos myös Antti ja Seppo! :D
hanna-r
Viestit: 103
Liittynyt: La 18.02.2006 21:03
Viesti:

Viesti Kirjoittaja hanna-r »

Tuo on kyllä hienoa, että viimein beaglejenkin "vikoja" on ruvettu tutkimaan. Vaikeneminen esim. häntämutkan tai muun jutun kohdalla ei auta ketään. Päinvastoin. Toivotaan, että kasvattajat vastaisivat enemmän ja että beaglejakin ruvettaisiin tutkimaan enemmän...tarkoitan edellämainittujen juttujen lisäksi polvi-, kyynärä- ja lonkkatutkimuksia.
timkil
Viestit: 302
Liittynyt: Ma 06.09.2004 19:50
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja timkil »

Täytyy kuitenkin kiittää mieluiten niitä, joille kunnia oikeasti kuuluu:

Keväällä mm. kahlailin perhovapa kädessä Gotlannin rantavesiä meritaimenta tavoitellen ja samalla jakelin puhelimessa ohjeita Sivosen Penalle , joka ajeli ympäri Pohjois-Karjalaa keräillen autonsa peräkonttiin koiria kuskaillen niitä sitten eläinlääkäriin ja takaisin kotiin...

Tällä hetkellä töissä on Mannerin Arto, joka on hoitanut yhteydenotot koirien omistajiin ja sopinut eläinlääkärikäynnit. Arto järjestää myös näytteiden toimituksen eteenpäin laboratorioon.

Muutama yksittäinen koiran omistaja on itse hoitanut tai tulee hoitamaan sekä näytteen oton koirastaan että näytteen toimittamisen eteen päin. Minä olen vain kertonut osoitteita.

Toisin sanoen: koko touhu ei voisi onnistua ilman aktiivisia ja asiasta kiinnostuneita harrastajia.

Timo K.
Timo Kilpeläinen
Sohvi
Viestit: 772
Liittynyt: La 29.10.2005 16:38

Viesti Kirjoittaja Sohvi »

Hienoa, Timo!

Tästä näytteenottojutusta, se siis liitty epilepsiaan? Itselläni on narttu, jonka isä sairastui epilepsiaan pentujen ollessa reilu vuotiaita. Itseäni kiinnostaa tietysti, kannattaako narttuani enää käyttää jalostukseen, onko epilepsia periytyvää jne jne.. Mitä siis tällainen tavallinen koiranomistaja voi tehdä?

Anteeksi epäasiantuntevuus.. :roll:
ansa
Viestit: 411
Liittynyt: To 22.09.2005 19:15
Paikkakunta: Loimaa

Viesti Kirjoittaja ansa »

Meillä oli narttu, joka alkoi saamaan epileptisiä kohtauksia noin 5-vuotiaana. Kohtauksia tuli harvoin, eivätkä ne olleet erityisen rajuja. Lääkitystä koira ei saanut. Ennen kohtausten alkamista narttu oli ehtinyt saada kaksi pentuetta, harmi. Mainio koira muuten, mielestäni, siksi olikin tosi inhottava juttu tuo epilepsia. Vaikka olikin lievä. Mutta kun yhdellä nartun pennulla on todettu epilepsia, joten se viittaisi periytyvyyteen. Tällä koiralla on käsittääkseni lääkitys, ja sen oireilu alkoi muistaakseni 3-4-vuotiaana. Elää kuitenkin ihan nomaalia elämää.
Meidän narttumme taas on nyt valitettavasti paremmilla metsästysmailla :( Epilepsia ei ollut kuitenkaan edes osasyynä lopettamiseen.

Kun asia tuli ilmi, tutustuin asiaan lähinnä netissä ja sain käsityksen, ettei epilepsiaa sairastavan koiran sisaruksia eikä jälkeläisiä tulisi käyttää jalostukseen. Epilepsia voi olla perinnöllistä tai muusta johtuvaa. Sen periytyvyyttä ei tosin tarkkaan tunneta, käsittääkseni ainakaan vielä, varmuudella?

Tässä pari linkkiä aiheeseen liittyen, vaikka ne helposti googlettamallakin löytyvät:
http://gamma.nic.fi/~tollerit/html/laak ... lepsia.htm
http://varjo.us/epilepsia.html
110493
Viestit: 88
Liittynyt: Su 06.11.2005 11:46

Viesti Kirjoittaja 110493 »

Nyt tultiin aiheeseen,jota olen odottanut pitkään! "epilepsia" voi monesti olla aivan jotain muuta kuin epilepsiaa.. Esim. meidän jo 9,5 vuotias labradoriuros on 4 vuoden ajan harvakseltaan saanut kohtauksia,joissa se alkaa aluksi kouristella,heittää kyljelleen ja sätkii noin minuutin ajan. Todella asiantunteva eläinlääkärimme diagnisoi sen selkälihaskrampiksi, ts.voimakkaaksi suonenvedoksi selässä.Ja sen jälkeen opimme,että kun kouristelu alkaa,niin koiraa vaan liikkeelle ja se helpottaa,eikä mitään sätkimistä ala tapahtua.Lisäksi eläinlääkärimme kertoi,että epilepsiaksi luullaan em. vaivan lisäksi usein:

-sydänvaivoja
-koira nielee ampiaisen ja ampiainen pistää mahalaukkuun ja myrkky pääsee imeytymään voimakkaammin ja aiheuttaa kohtauksen.
-kaliumuin puutoksen aiheuttama kouristelu.
-nestehukan aiheuttama kouristelu.

Lisäksi hän kertoi,että varma epilepsia diagnoosi koirasta voidaan tehdä vain silloin,kun sillä on kohtaus "päällä"
timkil
Viestit: 302
Liittynyt: Ma 06.09.2004 19:50
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja timkil »

Sohville:

Narttusi pennuttamista kannattaa ainakin harkita pariin kertaan ennen kuin olemme asiassa viisaampia. Mutta kuten sanottu, hyvällä tuurilla olemme jo talvella viisaampia ja sinunkin koirasi isän tapauksesta saatetaan pystyä tuolloin sanomaan se, onko kyse aidosta epilepsiasta vaiko jostain muusta.

Annalle:

Epilepsian ongelma on juuri tuossa, että se ilmenee monesti vasta vanhemmalla iällä, jolloin koiralla jo on jälkeläisiä. Silti monet turhaan aristelevat tapausten ilmoittamista, vaikka kukaan ei voi olla semmoinen profeetta, että pystyisi näitä tapauksia etukäteen ennustamaan. Sairaudet eivät ole kenenkään koiranomistajan tai -kasvattajan syy.

110493:

Tämä on yksi syistä, jonka vuoksi epilepsiatutkimus on ylipäätään käynnistetty. Jos aidot epilepsiatapaukset pystytään erottamaan sekundäärisistä tai muista syistä johtuvista, epilepsiaa muistuttavista tapauksista, ollaan jo pitkällä. Tuolloin ei jalostuksesta tule karsituksi koiria turhan takia.

"Lisäksi hän kertoi,että varma epilepsia diagnoosi koirasta voidaan tehdä vain silloin,kun sillä on kohtaus "päällä""

Jos toiveemme toteutuvat, pystytään geneettisen epilepsian aiheuttava geenivirhe löytämään ja mahdollisesti kehittämään geenitesti virheen tunnistamiseksi. Tuolloin olisi mahdollista tunnistaa sekä sairaat koirat, että kantajat, oli kohtauksia tai ei.

Timo K.
Timo Kilpeläinen
110493
Viestit: 88
Liittynyt: Su 06.11.2005 11:46

Viesti Kirjoittaja 110493 »

Kiitos,sinulle,Timo kun kannat aidosti huolta pienen ajokoiramme terveydentilasta.Mutt nyt by the way,unta kuulaan pari tuntia ja koira irti. Erittäin hyvää alkavaa kautta kaikille harrastajille!
Sinttura & Junttura
Viestit: 770
Liittynyt: To 22.09.2005 8:45
Paikkakunta: Haapajärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sinttura & Junttura »

Ansa: Olethan ilmoittanut edesmenneen narttunne tähän terveyskyselyyn?

Todella hienoa, että tämän asian tiimoilta tehdään kovasti työtä. Odotan myös mielenkiinnolla tuloksia.

Btw...tehdäämpä tällainen virtuaaliparitus...jos minulla on narttu jonka suku näyttää epilepsian kohdalta vihreää ja käytän sille urosta joka itse tulee keltaisesta yhdistelmästä...pennuista tulee vihreä yhdistelmä. Mitä tuo keltainen nyt sitten meinaa...miten paljon siellä takana on niitä epilepsia tapauksia, onko vain joitakin yksilöitä?
Tärkeintä ei ole se, mitä tietää, vaan se mikä juolahtaa päähän juuri oikealla hetkellä.
timkil
Viestit: 302
Liittynyt: Ma 06.09.2004 19:50
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja timkil »

Ansan kertomat tapaukset on ilmoitettu, heti tietojen keräämisen alettua...

S&J: Epi-värit ovat laskennallisia ja epi-lukuarvot, joidet perusteella värit määräytyvät, on laskettu pystykorvajärjestössä kehitetyn mallin mukaisesti. Laskentakaava taitaa löytyä pystärisivuilta. Epi-luvusta ei voi päätellä suoraan sitä, kuinka monta sairasta koiraa sukutaulussa on, sillä lukuun vaikuttaa vahvasti se, onko sairas koira sukutaulun vasemmassa vai oikeassa päässä.

Liikennevaloissa vihreä väri tarkoittaa sitä, että epi-luku on keskimääräinen tai keskimääräistä alhaisempi (verrattuna siis koko beaglekantaan). Keltainen tarkoittaa sitten lievästi kohonnutta laskennallista riskiä ja punainen viittaa selvästi kohonneeseen laskennalliseen riskiin.

Jos virtuaaliparitetaan vihreä ja keltainen koira, voi lopputuloksena olla joko vihreä tai keltainen yhdistelmä riippuen siitä, olivatko paritettavien koirien epi-luvut värikoodien vaihteluvälin ylä- vaiko alapäässä.

Todennäköisempää on, että lopputulos on vihreä, sillä kummankin koiran taustalla olevat sairaat koirat siirtyvät virtuaaliparituksessa sukutaulussa oikealle ja siten niiden vaikutus epi-lukuun vähenee johtuen tuosta laskentakaavasta.

Timo K.
Timo Kilpeläinen
Vastaa Viestiin